Η Ιψός ήταν αρχαία πόλη της Φρυγίας της Μ. Ασίας, κοντά στο σημερινό Αφιόν Καραχισάρ.
Βρισκόταν σε στρατηγική θέση και ήταν καλά οχυρωμένη, γιατί πολλοί ήθελαν να την καταλάβουν.
Στην ιστορία έμεινε κυρίως εξαιτίας της περίφημης μάχης που έγινε εκεί το 301 π.Χ. μεταξύ των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου. Από τη μια μεριά ήταν ο Αντίγονος και ο γιος του Δημήτριος, με 70.000 πεζούς, 10.000 ιππείς, 120 άρματα και 75 πολεμικούς ελέφαντες και από την άλλη ήταν ο Κάσσανδρος, ο Λυσίμαχος, ο Σέλευκος και ο Πτολεμαίος, με 664.000 πεζούς, 10.000 ιππείς, 120 άρματα και 480 πολεμικούς ελέφαντες.
Μετά από μερικές επιτυχίες του Αντίγονου και μ’ αιτία ένα στρατηγικό λάθος του για το Δημήτριο, οι άλλοι διάδοχοι νίκησαν τον Αντίγονο, εξολόθρευσαν το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του και διαίρεσαν ύστερα το κράτος του Μ. Αλέξανδρου σε 4 βασίλεια, παίρνοντας ο καθένας από ένα: στο βασίλειο της Μακεδονίας με βασιλιά τον Κάσσανδρο, στο βασίλειο της Συρίας με βασιλιά το Σέλευκο, στο βασίλειο της Αιγύπτου με βασιλιά τον Πτολεμαίο και στο βασίλειο της Θράκης με βασιλιά το Λυσίμαχο.
Η μάχη αυτή είχε μεγάλη σημασία, γιατί το αποτέλεσμά της κι ο διαμοιρασμός της μακεδονικής αυτοκρατορίας απόκλεισαν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενιαίου ελληνικού κράτους
