16.4 C
Voula
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Τι είναι το άγχος και πως θα το καταπολεμήσετε με σωστή διατροφή

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο όρος άγχος γνωστός και ως στρες, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα άγχω που σημαίνει σφίγγω ή πνίγω.

Το άγχος είναι μια ψυχολογική αντίδραση που προέρχεται από φόβο απέναντι σε κάποιον κίνδυνο και που μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, πολλές φορές μάλιστα υπερβολικές σε σχέση με την αιτία που το προκαλεί. Οφείλεται σε νευρώσεις ή ψυχώσεις ή ακόμα σε οργανικές παθήσεις.

Το άγχος αποτελεί αιτία πολλών ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, που παρουσιάζονται σαν οργανικά. Τέτοια συμπτώματα είναι η ανωμαλία του σφυγμού, στομαχικές διαταραχές, δυσκολία στην αναπνοή, ψύξη των άκρων κτλ. Σε ακραίες περιπτώσεις το άτομο που πάσχει από άγχος παθαίνει μελαγχολία και έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Γενικά, θα λέγαμε πως το άτομο μη μπορώντας να υπερπηδήσει τα διάφορα εμπόδια που συναντά και κατά συνέπεια να καταστείλει το άγχος του, αναπτύσσει ασυνείδητα διάφορους μηχανισμούς άμυνας, για να μπορέσει να ξεφύγει από την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται. Οι μηχανισμοί αυτοί προκαλούν ψυχοσωματικές και νευρωτικές διαταραχές.

Πολλοί ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί της ψυχικής υγείας, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το πρόβλημα του άγχους, που στην εποχή μας ιδιαίτερα, αποτελεί πραγματική μάστιγα. Στην προσπάθειά τους να βρουν τις αιτίες που προκαλούν το άγχος και να το θεραπεύσουν, διατύπωσαν διάφορες απόψεις, ανάλογα με τις γενικότερες αντιλήψεις τους σχετικά με την ψυχολογία. Ετσι άλλοι τις αναζήτησαν στη γέννηση, άλλοι στην αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και γονιών και άλλοι σε εξαρτημένες αντιδράσεις και σε κοινωνικές συνθήκες.

Δείτε στο σχετικό βίντεο πως θα καταπολεμήσετε το άγχος με τη σωστή διατροφή

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι εκτός από τις παθολογικές καταστάσεις, υπάρχουν και περιπτώσεις ομαλού άγχους, που δημιουργείται από την αβεβαιότητα και την αγωνία του ανθρώπου που προσπαθεί να επιτύχει κάτι σημαντικό. Το άγχος αυτό είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο, γιατί συντελεί στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών του, με στόχο την επίτευξη του σκοπού του, φτάνει να μην τον κυριέψει ολοκληρωτικά και να τον καταβάλει.

Μια σημαντική αιτία του άγχους που διακατέχει τα άτομα της εποχής μας είναι ο πολύ γρήγορος ρυθμός με τον οποίο πρέπει ο καθένας να κάνει τις δουλειές του. Το γεγονός αυτό, που αποτελεί πραγματική μάστιγα του αιώνα μας, αναγκάζει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σαν μηχανές και να παραμερίζουν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη φύση τους, καταπιέζοντας συνεχώς τους εαυτούς τους.

Σοβαρός λόγος άγχους είναι επίσης ο ψηλός δείκτης ανεργίας, που καταδικάζει πολλούς ανθρώπους να παραμένουν χωρίς δουλειά και επομένως χωρίς τα απαραίτητα για τη ζωή τους χρήματα, καθώς και το πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο πολλών λαών.

Ολα αυτά τα προβλήματα μπορούν να προσπελαστούν εύκολα, μόνο αν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών της γης δώσουν τα χέρια και διαθέσουν τα χρήματα που μέχρι τώρα δίνουν κυρίως για τον εξοπλισμό τους, για την επίτευξη ενός και μόνο σκοπού: της ευημερίας του ανθρώπου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Δειτε κι αυτά

Κόψε το σε ροδέλες χωρίς κόπο, κάνοντας το κόλπο!

Θέλεις να κόψεις το κρεμμύδι σε ροδέλες, χωρίς κόπο και στα γρήγορα; Τίποτα πιο εύκολο, αρκεί να κάνεις το κόλπο,...
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -