Η Ψωραλέα είναι πολυετές ποώδες φυτό της τάξης των χεδροπών, που διακρίνεται σε διάφορα είδη, από τα οποία ένα μόνο ευδοκιμεί στην Ελλάδα.

Το είδος αυτό που λέγεται ασφάλτιον και είναι γνωστό και ως σύσγουρδο, βρομόχορτο, αμοσκίδι και πικροτσούκι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες

Psoralea Bituminosa
Ψωραλέα το ασφάλτιον

Χαρακτηριστικά φυτού

Πολυετής πόα ύψους 25-100cm, με γραμμοειδή, λογχοειδή έως ωοειδή, οδοντωτά φύλλα, σχεδόν σφαιρικούς, καστανούς καρπούς και μπλε, μωβ ή λευκά άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Psoralea bituminosa

Φαρμακολογικές δράσεις – εφαρμογές

Οι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται για τις ανθελμινθικές, αντιβακτηριδιακές, αφροδισιακές, στυπτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητές τους. Χορηγούνται επίσης, για τη θεραπεία εμπύρετων νόσων, της συχνοουρίας και της νυχτερινής ενούρησης. Επίσης, χρησιμοποιούνται κατά του εκζέματος, της λέπρας και της αλωπεκίας.

Τρόπος Χορήγησης

Οι καρποί χορηγούνται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 9-30g ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα) ως εμμηναγωγό, στυπτικό, αλλά και για τη θεραπεία εμπύρετων νόσων. Επίσης, ως τσάι λαμβάνεται κατά της συχνουρίας και της νυχτερινής ενούρησης. Το εκχύλισμα της ρίζας του φυτού βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας των δοντιών. Επίσης, εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος του νωπού φυτού για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του δέρματος, όπως το έκζεμα, η λέπρα και η αλωπεκία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πιθανή εκδήλωση φωτοευαισθησίας

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.