9.8 C
Voula
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Κοίτα να δεις, που...

Υπάρχει ένα κόλπο, κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που διώχνει τα ποντίκια. Ένα....
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤι είναι η παπυρολογία;

Τι είναι η παπυρολογία;

Category

Παπυρολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει ότι είναι γραμμένο πάνω σε πάπυρο, στην ελληνική ή στην λατινική γλώσσα. Οι πάπυροι που είναι γραμμένοι σε άλλες γλώσσες δεν εμπίπτουν στο χώρο της παπυρολογίας, αλλά εξετάζονται από άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. η αιγυπτιολογία, αν είναι γραμμένοι στα αιγυπτιακά κτλ. Επίσης, η επιστήμη αυτή εξετάζει μόνο τους παπύρους που γράφτηκαν από τον 4ο αι. π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ. Χ., καθώς και κείμενα γραμμένα πάνω σε περγαμηνή, σε όστρακα και σε ξύλινες ή μεταλλικές πινακίδες

Η αρχή την παπυρολογίας τοποθετείται στο 1752, όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στο Ηράκλειο της Ιταλίας, το οποίο καλύφτηκε από τη λάβα του Βεζούβιου το 78 π.Χ., ανακαλύφτηκε ένα σπίτι, στη βιβλιοθήκη του οποίου υπήρχαν 800 παπύρινοι κύλινδροι. Οι πάπυροι αυτοί, στους οποίους είναι γραμμένα έργα του Επίκουρου και άλλων επικουρικών φιλοσόφων, έγιναν αντικείμενο συστηματικής μελέτης από πολλούς επιστήμονες.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1778, αναφέρεται ότι μερικοί Φελάχοι, ενώ ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, βρήκαν 50 παπύρινους κυλίνδρους και θέλησαν να τους πουλήσουν σ’ έναν έμπορο, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει την αξία τους, αγόρασε μόνο έναν. Ετσι οι Φελάχοι έκαψαν τους υπόλοιπους, επειδή την ώρα που καίγονταν ανάδιναν ωραία οσμή. Ο πάπυρος που αγόρασε ο έμπορος έφτασε στα χέρια του καρδινάλιου Stefano Borgia και έγινε αντικείμενο μελέτης. Είναι γραμμένος στα ελληνικά και αναφέρει τα ονόματα των εργατών που δούλεψαν το 192 μ.Χ. στην κατασκευή ενός προχώματος στο Νείλο

Με τον καιρό η παπυρολογική έρευνα άρχισε να αποχτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χ΄ρη σ’ αυτήν ήρθαν στο φως πολλοί πάπυροι, πάνω στους οποίους βρίσκονταν γραμμένα άγνωστα, μέχρι τότε, κείμενα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πάπυροι που περιέχουν λόγους του Υπερείδη, την «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη, αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Προμηθέας Πυρφόρος» και « Θεωροί» του Αισχύλου, «Ιναχος», «Νιόβη», «Ευρύπυλος» και «Σκύριοι» του Σοφοκλή, «Αντιόπη», «Κρήτες», «Οινεύς», «Μελανίππη», «Αρχέλαος», «Υψιπύλη» και «Φαέθων» του Ευριπίδη, την «Περί Ειρήνης» λόγο του Ισοκράτη, ποιήματα του Αλκαίου κ.ά.

Η μελέτη των κειμένων που βρέθηκαν γραμμένα σε πάπυρους, τα οποία διακρίνονται σε φιλολογικά εμπορικά, νομικά, μαθηματικά κτλ., μας βοηθά από τη μια να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα για το πνευματικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής της εποχής στον οποία γράφτηκαν ή αντιγράφτηκαν και από την άλλη πλουτίζει την κλασική φιλολογία με νέα έργα ή αποσπάσματα έργων. Ιδιαίτερα, η ανεύρεση φιλολογικών παπύρων που περιέχουν αντιγραμμένα κείμενα αρχαίων συγγραφέων, είναι δυνατό να μας βοηθήσει, αν και χωρίς απόλυτη βεβαιότητα, να συμπεράνουμε πόσο ήταν αγαπητοί οι διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς την εποχή που γράφτηκαν οι πάπυροι. Ακόμα οι μη φιλολογικοί πάπυροι, κει ειδικότερα εκείνοι που περιέχουν ιδιωτικά έγγραφα και επιστολές, γραμμένοι τις περισσότερες φορές από ανθρώπους με μικρή μόρφωση, μας παρέχουν πληροφορίες για το πως ακριβώς ήταν η γλώσσα της εποχής, χωρίς καμιά προσπάθεια επιτήδευσης. Ετσι αποτελούν βασική πηγή για τη μελέτη της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας.

Σήμερα η μελέτη των διάφορων παπύρων μπορεί να γίνει εύκολα και από άτομα που βρίσκονται σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες αυτοί φυλάγονται, χάρη στην ύπαρξη φωτογραφιών και μικροταινιών, που υπάρχουν στο Διεθνές Φωτογραφικό Αρχείο. Αυτό δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Παπυρολόγων, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Η παπυρολογία διδάσκεται σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια. Η πρώτη έδρα παπυρολογίας δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1908.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Mea Colpa YouTube

Ενισχύστε το κανάλι mea colpa στο YouTube κάνοντας ΕΓΓΡΑΦΗ . Τζάμπα είναι και συμφέρει

Προτεινόμενα

Translate »