Στέμμα, είναι το βασιλικό διάδημα, η κορόνα, που είναι σύμβολο της βασιλικής εξουσίας. Ακόμα, σημαίνει και την ίδια τη βασιλική εξουσία
Στην αρχαία Ελλάδα το στέμμα είχε κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα. Ηταν δάφνινο ή λουλουδένιο στεφάνι δεμένο με λεπτή ταινία, που το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ή το φορούσαν οι ικέτες.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Ασιάτες έφτιαξαν στέμματα με μορφή ακτινωτού στεφανιού και τα χρησιμοποιούσαν σαν σύμβολο της βασιλικής εξουσίας. Απ’ αυτούς τούτη η συνήθεια πέρασε και στην αρχαία Ελλάδα.
Στα ρωμαϊκά χρόνια φτιάχνονταν χρυσά ή αργυρά στέμματα, με τα οποία στεφάνωναν τους στρατηγούς και τους στρατιώτες, ακόμα και τους πολίτες, για κάποια εξαίρετη πράξη τους.
Στο Βυζάντιο καθιερώθηκε σχεδόν οριστικά το στέμμα σαν σύμβολο της βασιλικής εξουσίας κι από τότε διατηρείται ως τις μέρες μας, στις χώρες βέβαια που έχουν βασιλεία. Τα βυζαντινά στέμματα ήταν ημισφαιρικά και στολίζονταν με σταυρό, χρυσάφι, μαργαριτάρια κ.ά. πολύτιμους λίθους. Επίσης το στέμμα χρησιμοποιήθηκε και σαν σύμβολο θρησκευτικής εξουσίας. Το στέμμα του πάτα, του αρχηγού της δυτικής εκκλησίας, λέγεται και τιάρα ή μίτρα.
Το πιο ονομαστό στέμμα απ’ όσα βρέθηκαν μέχρι σήμερα είναι αυτό του Φιλίππου της Μακεδονίας που το ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Μ. Ανδρόνικος στη Βεργίνα. Αποτελείται από χρυσά φύλλα βελανιδιάς και διακρίνεται για τον πλούτο του και την τέχνη με την οποία δουλεύτηκε.
Στα νεότερα χρόνια, πολυτελή στέμματα μεγάλης αξίας και τέχνης φορούσαν οι τσάροι της Ρωσίας, ο Βρετανός βασιλιάς και οι διάφοροι βασιλιάδες αφρικανικών χωρών, όπως π.χ. ο Μομπάσα.
Μεταφορικά, στέμμα λέγεται και η απεικόνιση του βασιλιά ή του βασιλικού εθνοσήμου, καθώς και ο ίδιος ο βασιλιάς. Επίσης, στην αστρονομία στέμμα λέγεται ο έγχρωμος δακτύλιος που βλέπουμε γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη