25.5 C
Voula
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφείτε στο κανάλι Mea Colpa στο YouTube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι Mea Colpa στο YouTube για να βλέπετε όλα τα χρηστικά / ενημερωτικά βίντεο σε πολλά & διάφορα θέματα

Τι γνωρίζεις για τον γρύλο;

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Ο γρύλος είναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια των «γρυλιδών» και στην τάξη των ορθοπτέρων. Διακρίνεται σε 1.000 περίπου είδη. Πάνω στο κεφάλι του έχει δύο πολύ λεπτές κεραίες. Τα φτερά του διακρίνονται σε μπροστινά και σε πισινά. Τα μπροστινά είναι σκληρά και καλύπτουν κατά ένα μεγάλο μέρος τα πισινά, που είναι λεπτά. Τα περισσότερα είδη έχουν  μεγάλα φτερά, υπάρχουν όμως και ορισμένα που έχουν μικρά ή δεν έχουν καθόλου.  Το έντομο αυτό έχει 6 πόδια. Τα δύο μπροστινά είναι εφοδιασμένα με όργανα ακοής, ενώ τα δύο πισινά είναι μεγάλα και έχουν τέτοια κατασκευή, που το βοηθούν να κάνει μεγάλα βήματα.

Ο αρσενικός γρύλος παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο, τρίβοντας τα φτερά του. Ο ήχος αυτός ακούγεται πιο συστηματικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία θεωρούν το γρύλο ωδικό έντομο και γι’ αυτό τον βάζουν σε κλουβιά και τον έχουν και στα σπίτια. Ο θηλυκός γρύλος δεν έχει αυτή την ικανότητα. Αλλο σημείο διάκρισης του θηλυκού είναι ότι στην ΄ακρη της κοιλιάς του έχει ένα μυτερό όργανο, το οποίο χρησιμεύει στη γέννηση των αβγών. Τα μικρά που εκκολάπτονται απ’ αυτά αλλάζουν δέρμα πολλές φορές μέχρι να ενηλικιωθούν.

Ο αφρικανικός γρύλος Gryllus bimaculatus

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα είδη γρύλου είναι ο γρύλος ο αγροτικός, που λέγεται και τριζόνι. Το σώμα του έχει μήκος 2,5 – 3 εκ. και το χρώμα του είναι μαύρο ή σκούρο καφέ. Ζει στους αγρούς και τρέφεται με χόρτα και με ρίες φυτών. Γι’ αυτό θεωρείται καταστρεπτικός για τη γεωργία. Φτιαχνει τη φωλιά του μέσα στο έδαφος και το καλοκαίρι γεννά σ’ αυτήν τα αβγά του.

Αλλο επίσης συνηθισμένο είδος είναι ο γρύλος ο κατοικίδιος, που είναι μικρότερος από τον προηγούμενο και έχει γκριζοκίτρινο χρώμα. Ζει στα σπίτια, στα μαγειρεία, στου κήπους κτλ. Ο θηλυκός γεννά τα αβγά του στο έδαφος ή στις χαραμάδες των τοίχων. Το είδος αυτό προκαλεί πολλές καταστροφές στα υφάσματα και στα χαρτιά

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: