14.3 C
Voula
Πέμπτη, Απρίλιος 15, 2021

Τι είναι η σουπιά;

Δείτε κι αυτά

Πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα του μωρού στο πλυντήριο

Τα ρούχα του μωρού και όποιου έχει ευαίσθητο δέρμα, θέλουν προσοχή. Γιατί τα ευαίσθητα δέρματα δεν αντέχουν σκληρά υφάσματα...

Χρήσιμα κόλπα – Μέρος 20ο

Πριν και μετά την αποτρίχωση Πριν την αποτρίχωση, φροντίζουμε να έχουμε κάνει απολέπιση. Μετά την αποτρίχωση, φροντίζουμε να βάλουμε ενυδατική κρέμα. Τρίχες...

Τι είναι η πιρόγα;

Η πιρόγα είναι είδος θαλασσινού σκάφους που κινείται με κουπιά και χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς διάφορων περιοχών, όπως της...

Η σουπιά είναι θαλάσσιο μαλάκιο της οικογένειας των “μυοφιδών” Συγγενεύει με το καλαμάρι και ζει στους βυθούς, στα φύκια ή στους βράχους. Εχει μήκος μέχρι 20 εκ. και το σώμα της έχει σχήμα αβγού. Το κεφάλι της είναι μεγάλο και ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα της. Δεξιά κι αριστερά του έχει δυο τέλεια μάτια, ενώ στο μπροστινό του μέρος βρίσκεται το στόμα της και 10 πλοκάμια. αυτά στις άκρες τους είναι εφοδιασμένα με μυζητικές θηλές ή βεντούζες, που λέγονται κοτυληδόνες. Μ’ αυτές συλλαμβάνει τη λεία της.

Γύρω από το σώμα της έχει πτερύγια με τα οποία μετακινείται. Το υπόλοιπο σώμα της είναι ένας βλεννώδης και γλιστερός μανδύας, ο οποίος περιβάλλει τα όργανα της πέψης και τα βράγχια. Κάτω από το μανδύα στη ράχη βρίσκεται ένα πεταλοειδές όστρακο, που λέγεται σηπίο, ενώ μπροστά από τα βράγχιά της υπάρχει ένα μικρό πόδι γεμάτο τρύπες, που λέγεται χοάνη. Απ’ αυτήν εκτοξεύει το νερό με το οπ οίο γέμισε προηγουμένως ο κοιλιακός σάκος πράγμα που τη βοηθά και στην κίνησή της. Δηλ. η χοάνη από τη μια χρησιμεύει στην αναπνοή κι απ’ την άλλη στην κίνηση της σουπιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σουπιά έχει κι ένα μελανοφόρο σάκο, ο οποίος είναι γεμάτος από μαύρο μελάνι. Ετσι, όταν κινδυνεύει, εκκρίνει το μελάνι αυτό, θολώνει τα νερά του εχθρού της και του ξεφεύγει. Παράλληλα, έχει την ικανότητα ν’ αλλάζει χρώμα και ν’ αποχτά το χρώμα του περιβάλλοντος. Είναι κι αυτό ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους άμυνάς της.

Η σουπιά πολλαπλασιάζεται με αβγά, που έχουν μαύρο κέλυφος και αποθέτονται πολλά μαζί σαν τσαμπιά από σταφύλι. Γι’ αυτόν το λόγο οι ψαράδες ονομάζουν τα αβγά της “σταφύλι της θάλασσας”.

Τρέφεται με μικρά ψάρια, καβούρια κ.ά. θαλασσινά, που συνήθως τα πιάνει σε ενέδρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν οι κοτυληδόνες της κολλήσουν πάνω στη λεία της, της κρατάνε σαν βεντούζες και δεν υπάρχει περίπτωση να της ξεφύγει.

Η σουπιά είναι πολύ ωφέλιμο θαλασσινό. Το κρέας της είναι πολύ νόστιμο και τρώγεται μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Ακόμα, το μαύρο μελάνι της χρησιμοποιείται ως χρώμα στη ζωγραφική, καθώς και για την παρασκευή ενός υδροχρώματος, ενώ το όστρακό της χρησιμεύει στην κατασκευή σκόνης για τα δόντια, διάφορων αντικειμένων κτλ.

Το ψάρεμά της γίνεται τη νύχτα κοντά στις ακτές, με απόχη και άλλα σύνεργα ψαρικής. Κυριότερα είδη σουπιάς είναι η σουπιά η κοινή, η σουπιά η φαρμακευτική κ.ά.

Μεταφορικά, ο λαός μας λέει σουπιά τον πονηρό, τον πανούργο άνθρωπο, που καταφέρνει και ξεφεύγει θολώνοντας τα πράγματα ή τα γεγονότα.

Δυο σουπιές σε συνουσία, ενώ μία άλλη παρακολουθεί, σε ενυδρείο της Γεωργίας των ΗΠΑ.
loading...
loading...
- Advertisement -

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Δημοφιλή

- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
x
Translate »
error: Content is protected !!