Τι είναι η γλυκαιμία;

0
339
Η γλυκαιμία, τι είναι;

Γλυκαιμία είναι η παρουσία μεγαλύτερης από το κανονικό ποσότητας γλυκόζης στο αίμα, η οποία είναι γνωστή και ως σακχαραιμία. Η κανονική περιεκτικότητα του αίματος σε γλυκόζη, όταν το άτομο δεν έχει φάει καθόλου, είναι 0,8 – 1,2 %. Μετά το φαγητό όμως αυξάνεται.

Ορισμένες φορές παρατηρείται παθολογική αύξηση του ποσοστού της γλυκόζης στο αίμα, η οποία ονομάζεται υπεργλυχαιμία και παρουσιάζεται στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, επειδή το πάγκρεάς τους δεν παράγει την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται για την καύση των σακχάρων. Γι’ αυτό κατά τη θεραπευτική αγωγή που γίνεται στους διαβητικούς, εισάγεται στον οργανισμό τους ινσουλίνη. Αύξηση του ποσοστού της γλυκόζης στο αίμα παρατηρείται και σε άλλες αρρώστιες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Παθολογική κατάσταση είναι επίσης και η υπερβολική μείωση του ποσοστού της γλυκόζης στο αίμα, που ονομάζεται υπογλυχαιμία. Τόσο η μία όσο και η άλλη κατάσταση προκαλούν συχνά κώμα.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.