Τι είναι η ανθρωποφαγία;

Η ανθρωποφαγία γνωστή και ως κανιβαλισμός

0
171
Περί ανθρωποφαγίας
A cannibal feast on Tanna, Vanuatu, c. 1885–1889

Ανθρωποφαγία είναι η συνήθεια ορισμένων άγριων φυλών να τρώνε ανθρώπινο κρέας. Η συνήθεια αυτή λέγεται και κανιβαλισμός, από το όνομα μιας τέτοιας φυλής της Καραϊβικής.

Η αποτρόπαια αυτή ενέργεια έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην ανθρώπινη ιστορία και αποδίνεται σε διάφορες αιτίες. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, η ανθρωποφαγία οφείλεται κατ’ αρχήν στην ανάγκη του ανθρώπου για τροφή. Η ανάγκη αυτή συνδέθηκε στη συνέχεια με θρησκευτικές πίστεις, σύμφωνα με τις οποίες όποιος έτρωγε κάποιον άλλον άνθρωπο, αποχτούσε και τα προτερήματά του.

Αλλος ένας λόγος που οδηγούσε, και οδηγεί ακόμα, στην ανθρωποφαγία είναι το μίσος του ενός ανθρώπου προς τον άλλον. Το συναίσθημα αυτό εμποδίζει τους ανθρωποφάγους να σκεφτούν έστω για λίγο την πράξη τους, που άλλωστε είναι αποδεχτή στην κοινωνία τους.

Σήμερα, η ανόσια αυτή συνήθεια έχει σχεδόν εκλείψει. Διατηρείται ωστόσο σε διάφορες άγριες φυλές, που βρίσκονται ακόμα σε πρωτόγονη κατάσταση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανθρωποφαγίας και από άτομα πολιτισμένων φυλών. Οι περιπτώσεις αυτές οφείλονται είτε σε ψυχολογικά αίτια, δηλαδή σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, κατά τις οποίες το άτομο δεν ελέγχει τον εαυτό του και δεν έχει συνείδηση των ενεργειών του, είτε σε έλλειψη τροφής, που απειλεί τη ζωή των ατόμων τα οποία κάνουν την πράξη αυτή. Ανάλογη περίπτωση συνέβηκε όταν μετά από κάποιο αεροπορικό δυστύχημα, που έγινε το 1973, οι άνθρωποι που επέζησαν αναγκάστηκαν να φάνε το κρέας των νεκρών συνταξιδιωτών τους, για να κρατηθούν στη ζωή μέχρι να τους βρουν οι αρχές.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.