Τα θετικά και τα αρνητικά της καφεΐνης

Καφεΐνη και πονοκέφαλος

0
162

Η καφεΐνη δεν είναι υπεράνω υποψίας. Πρόκειται για μια ουσία με παράδοξη δράση, ικανή τόσο να ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους όσο και να τους προκαλεί. Ενα φλιτζάνι δυνατού καφέ μπορεί να καταπραΰνει έναν ήπιο πονοκέφαλο αφού η καφεΐνη από μόνη της δρα αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησε ο Nicholas Ward, ψυχίατρος – καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική της πλευρά που την καθιστά μια από τις ουσίες που συχνότερα ευθύνονται για τους πονοκεφάλους σε πολλά ανυποψίαστα άτομα, όπως διαπίστωσε ο Dr. Bucholz. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα αιτία. «Οποιος υποφέρει από κεφαλαλγίες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να διακόψει την κατανάλωση καφεΐνης»,  συμβουλεύει. Αναφέρει επίσης πως ενώ είναι γεγονός ότι η καφεΐνη ανακουφίζει παροδικά από τους πονοκεφάλους, συσφίγγοντας τα αγγεία που έχουν υποστεί διαστολή, μακροπρόθεσμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οταν η επίδραση της περάσει, τα αγγεία που είχαν συσταλθεί διογκώνονται περισσότερο από ότι πριν, προκαλώντας εντονότερο πόνο.


Αρα η μακροχρόνια, συστηματική κατανάλωση καφεΐνης ευνοεί την εκδήλωση πονοκεφάλων σε πολλά άτομα που πιστεύουν ακόμα και ότι τα ανακουφίζει προσωρινά, αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό συμβουλεύει να μην καταφεύγει κανείς στην κατανάλωση καφέ για να θεραπευθεί από τους πονοκεφάλους.
Ποια ποσότητα καφεΐνης συνιστά κίνδυνο για την εκδήλωση κεφαλαλγίας; Εξαρτάται, διότι η ανεκτικότητα στην ουσία αυτή διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. ένα φλιτζάνι καφέ ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο σε ευαίσθητα άτομα, ενώ άλλα καταναλώνουν άφθονα φλιτζάνια χωρίς να παρουσιάσουν το παραμικρό πρόβλημα, αναφέρει ο Dr. Bucholz. «Δεν εννοώ ότι οι πάντες πρέπει να κόψουν τον καφέ», προσθέτει, «αλλά τουλάχιστον εκείνοι που έχουν έντονη τάση για πονοκεφάλους κι εμφανίζουν ευαισθησία στην καφεΐνη το καλύτερο που έχουν να κάνουν προκειμένου να απαλλαγούν από το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα είναι να την αποφεύγουν».
Προσοχή: για να περιορίσετε στο ελάχιστο τους πονοκεφάλους που προκαλεί η στέρηση της καφεΐνης, μη διακόψετε την κατανάλωσή της απότομα, αλλά φροντίστε να την ελαττώσετε σταδιακά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

https://youtu.be/2t8EzUi-cWM

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.