16.4 C
Voula
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

5 κόλπα χρήσιμα που...

Κακοσμία στα πόδια Κακοσμία στα πόδια; Κάντε ποδόλουτρο με ζεστό νερό κι αιθέριο έλαιο...
ΑρχικήΜΑΘΑΙΝΩΣχετικά με τους πανέξυπνους αρουραίους

Σχετικά με τους πανέξυπνους αρουραίους

Category

Αν οι αρουραίοι σας ενοχλούν, αλλά δενθέλετε να τους σκοτώσετε, φυτέψτε μέντα ή σκορπίστε στην περιοχή, φύλλα μέντας. Η μέντα απλά τους απωθεί, αλλά δεν τους σκοτώνει. Δείτε αν θέλετε και το βίντεο, που τα σημαντικά του σημεία είναι:

  • Οι αρουραίοι είναι φορείς ασθενειών
  • Αν χρησιμοποιείτε παγίδες για να τους σκοτώσετε, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού πιάσετε την παγίδα
  • Η γάτα και ο σκύλος εξοντώνουν τους αρουραίους
  • Διατηρείτε τους χώρους καθαρούς.

Περισσότερα για τους αρουραίους

Ο αρουραίος είναι θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη των τρωκτικών. Μοιάζει εξωτερικά με τον ποντικό, από τον οποιο ξεχωρίζει όμως ευκολα λόγου του μεγαλύτερου μεγέθους του. Έχει σώμα κυλινδρικό, ρύγχος κοντό και χοντρό, αυτιά μικρά, ουρά μακριά, σκεπασμένη με μικρές και αραιές τρίχες. Οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά. Τα είδη του γένους Αρουραίος είναι περίπου 400, διασκορπισμένα στην Ευρώπη, στην Ασία και στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

Αγροτικός αρουραίος

Ο αγροτικός αρουραίος ζει στην Μακεδονία και την Ήπειρο. Τρέφεται κυρίως με φυτά και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, γι’ αυτό ο άνθρωπος τον καταπολεμά με διάφορα μέσα, όπως παγίδες, δηλητηριασμένα δολώματα, ψεκασμούς με τοξικές ουσίες κλπ.

Χερσόβιος αρουραίος

Ο χερσόβιος αρουραίος είναι γνωστός και σαν αρουραίος ο αμφίβιος και αυτό γιατί του αρέσει να ζει κοντά σε τέλματα. Ζει στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τρέφεται με μικρά ζώα και ρίζες. Άλλα είδη, που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι ο Αρουραίος ο υπόξανθος που ζει στη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη, ο Αρουραίος ο χιονόβιος που ζει στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα, ο Αρουραίος ο μεσογειακός, που συναντάται σ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Αρουραίος ο υπόγειος που βρίσκεται στη Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία.

Κατοικίδιος αρουραίος

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο κοινός καστανός αρουραίος (Rattus norvegicus – Αρουραίος ο νορβηγικός) άρχισε να εκτρέφεται ως ζώο συντροφιάς. Έκτοτε, πέρα από το φυσικό καστανό χρώμα, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες χρωματικές παραλλαγές και ποικιλίες, μέχρι και εντελώς άτριχοι ή χωρίς ουρά αρουραίοι. Η συμπεριφορά του κατοικίδιου αρουραίου διαφέρει σε αρκετά σημεία από τον άγριο Rattus norvegicus. Οι πρώτοι αντιδρούν σε μικρότερο βαθμό στους θορύβους και το φως, είναι λιγότερο διστακτικοί στην επιλογή της τροφής τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (συνήθως 2 με 2, 5 χρόνια). Αυτό οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την έλλειψη θηρευτών, και την διαθεσιμότητα τροφής και νερού. Επίσης, μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των εξημερωμένων και άγριων αρουραίων είναι η στάση τους προς τον άθρωπο. Παρ’ότι είναι στην φύση του αρουραίου να αποφεύγει τον άνθρωπο, όπως οποιοδήποτε μεγαλύτερο ζώο, ο ήμερος αρουραίος είναι ικανός να αναπτύξει σχέσεις μαζί του. Συνήθως περιγράφονται ως ζώα φιλικά, με έμφυτη περιέργεια, υψηλή νοημοσύνη, και “δέσιμο” με τα άτομα που τα φροντίζουν. Mια κοινή προκατάληψη σχετικά με τους κατοικίδιους αρουραίους (fancy rats) είναι πως μεταφέρουν ασθένειες στον άνθρωπο. Παρ’ότι σχετίζονται με την εξάπλωση της πανώλης, λόγω των παράσιτων που μετέφεραν, είναι γνωστό πως ο οικόσιτος αρουραίος δεν μεταφέρει καμία ασθένεια μεταδοτική στον άνθρωπο, εκτός και αν έρθει σε επαφή λ.χ. με έναν μολυσμένο άγριο αρουραίο. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ασφαλείς όσο και τα υπόλοιπα κατοικίδικα ζώα, όπως ο σκύλος και η γάτα. Όσον αφορά την υγεία, είναι συνήθες σε προχωρημένη ηλικία να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, και, ιδιαίτερα στα θηλυκά, όγκο των μαστών. Έχει αποδειχθεί πως η έγκυρη στείρωση των θηλυκών ζώων μειώνει σε μεγάλο βαθμό την αργότερη ανάπτυξη όγκων.

Νοημοσύνη

Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα, και για τον λόγο αυτό έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλα επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Λόγω της φύσης τους ως θηρευτών αλλά και θηραμάτων, είναι ζώα ευπροσάρμοστα, με καλή μνήμη και εκμάθηση. Οι οικόσιτοι αρουραίοι μπορούν μάλιστα να εκπαιδευτούν να αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους, και να εκτελούν απλές εντολές, με κίνητρο την επιβράβευση με φαγητό. Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα, που ζουν σε ομάδες όπου διαρκώς επιβάλλουν και ταξινομούν την κοινωνική τους θέση. Παρουσιάζουν επίσης την ιδιότητα να μαθαίνουν, αλλά και να μιμούνται, τις συμπεριφορές των άλλων μελών της ομάδας τους.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Mea Colpa YouTube

Ενισχύστε το κανάλι mea colpa στο YouTube κάνοντας ΕΓΓΡΑΦΗ . Τζάμπα είναι και συμφέρει

Προτεινόμενα

Translate »
error: Content is protected !!