Το ροδάκινο, φρούτο καλοκαιρινό και νόστιμο, είναι ο καρπός της ροδακινιάς.
Εχει σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές, αλλά τα τελευταία χρόνια έφτιαξαν και ένα υβρίδιο με σχήμα τετράγωνο.
Εχει ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα, ανάλογα με την ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, ρόδινου και κόκκινου, αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).
Η σάρκα του ροδάκινου είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση.
Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι μεγάλος, κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα.
Στο σχετικό βίντεο, θα δείτε τα 5 σημαντικά οφέλη από το ροδάκινο στην υγεία
Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα, στο χρώμα και στη γεύση. Ετσι, έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.
Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια καταναλώνονται νωπά και μαζεύονται από το δέντρο γύρω στη μία εβδομάδα πριν από την πλήρη ωρίμανσή τους. Ετσι μπορούν να διατηρηθούν γύρω στις 15 ημέρες
Το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα
Τα ροδάκινα, εκτός από νωπά, τρώγονται και ως κομπόστα, γίνονται μαρμελάδες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, γίνονται λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί.
Η κονσερβοποιία του ροδάκινου είναι πολύ αναπτυγμένη και κονσέρβες ροδάκινου καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές
Το ροδάκινο περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, σάκχαρα και πρωτεΐνες.
Σύμφωνα με στοιχεία του FAO (Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας) για το 2012, η Κίνα είναι η πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων, ακολουθούν η Ιταλία, οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ιράν.