Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung) ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ψυχολόγος, που γεννήθηκε το 1875.
σπούδασε ιατρική στη Βασιλεία και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Πιο ύστερα πήγε στη Ζυρίχη, στο πανεπιστήμιο της οποίας έγινε υφηγητής της ψυχιατρικής το 1905.
Ο Γιουγκ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ψυχολογία και την ψυχανάλυση. Γνώρισε τις απόψεις του πατέρα της ψυχανάλυσης, του Φρόυντ, και ύστερα από συστηματική μελέτη διαμόρφωσε τις δικές του θέσεις, αντικρούοντας τις φροϋδικές. Ετσι έγινε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας. Το 1933 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στη θέση αυτή έμεινε μέχρι το 1941. μετά δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το 1948 ίδρυσε στη Ζυρίχη το ινστιτούτο Γιουνγκ, του οποίου υπήρξε διευθυντής ως στο τέλος της ζωής του.
Ο μεγάλος αυτός ψυχολόγος απόρριπτε τη σπουδαία σημασία που έδιναν στη γενετήσια ορμή ο Φρόυντ και στην τάση για αντιρρόπηση του αρχικού συμπλέγματος μειονεξίας ο Αντλερ. Ανάμεσα στις βασικότερες απόψεις του είναι ότι το ασυνείδητο διακρίνεται σε προσωπικό και σε συλλογικό ή ομαδικό. Στο προσωπικό ασυνείδητο περιέχονται όλες οι παραστάσεις, οι επιθυμίες, τα ανεκπλήρωτα ή απωθημένα στοιχεία, τα βιώματα κτλ. που σχετίζονται με τη ζωή του κάθε ατόμου.
Ολες οι απωθημένες σκέψεις ή επιθυμίες συναποτελούν ένα πλέγμα, που ο Γιουγκ το ονομάζει “σύμπλεγμα” και το οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. αυτό συμβαίνει διότι το σύμπλεγμα σιγά σιγά ανεξαρτητοποιείται και λειτουργεί ως δεύτερο εγώ που ορισμένες φορές ταυτίζεται πλήρως με το εγώ και αναγκάζει το άτομο να συμπεριφέρεται με τρόπο εντελώς διαφορετικό απ’ ότι θα συμπεριφερόταν κάτω από κανονικές συνθήκες.
Σε περίπτωση που γίνεται ταύτιση του δεύτερου εγώ με όλο το εγώ τότε αυτό ταυτίζεται με κάποιο ζώο, με το Θεό κτλ. Αν το δεύτερο εγώ ταυτίζεται με ένα μέρος μόνο του εγώ, τότε παρατηρούνται διάφορα ψυχικά προβλήματα, που είναι λιγότερο σοβαρά. Ορισμένες φορές το δεύτερο εγώ δεν ταυτίζεται με το εγώ, αλλά δρα εντελώς ξεχωριστά, οπότε το ίδιο άτομο συμπεριφέρεται άλλοτε έτσι και άλλοτε αλλιώς, σαν να πρόκειται για ξεχωριστά άτομα κάθε φορά.
Στο συλλογικό ασυνείδητο περιλαμβάνονται τα βιώματα ολόκληρης της ανθρωπότητας ως ” αρχέτυπα “, δηλαδή αρχέγονες παραστάσεις που κληροδοτούνται από τους προγόνους στους απογόνους και είναι κοινές σ’ όλους τους ανθρώπους. Τα αρχέτυπα συναντιούνται στα όνειρα, στα παραμύθια, στις θρησκευτικές αντιλήψεις των λαών κτλ.
Ορισμένα έιδη αρχετύπων είναι το αρχέτυπο της μητέρας, το αρχέτυπο του πατέρα, ο animus, η anima κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο τελευταία. Animus κατά τον Ελβετό ψυχολόγο είναι η ιδεατή εικόνα του άντρα που υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο της γυναίκας και anima είναι η ιδεατή εικόνα της γυναίκας που υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο του άντρα. Συχνά οι γυναίκες προβάλλουν τον animus σε κάποιον άντρα και οι άντρες προβάλλουν την anima σε κάποια γυναίκα με αποτέλεσμα να πιστεύουν τελικά ότι ο συγκεκριμένος άντρας ή η γυναίκα έχουν πράγματι τα προβαλλόμενα σ’ αυτούς χαρακτηριστικά. Ετσι επέρχεται ο έρωτας ή ο θαυμασμός, ώσπου η αποκάλυψη της αλήθειας προκαλεί την απογοήτευση.
Ο Γιουγκ ασχολήθηκε και με τη συγγραφή διάφορων συγγραμμάτων, στα οποία παρέθεσε τις απόψιες του για την ψυσολογία. Μερικά απ’ αυτά είναι τα: «Ψυχολογία και αλχημεία», «Το εγώ και το υποσυνείδητο», «Μεταβολές και σύμβολα του λίμπιντο», «Το πρόβλημα του υποσυνειδήτου στη σύγχρονη ψυχολογία», «Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά μια ψυχή», «Η συμβολική του πνεύματος» κ.ά.
Ο σημαντικότατος αυτός μελετητής της ανθρώπινης ψυχολογίας πέθανε στη Ζυρίχη το 1961
Δείτε επίσης
Η Βιταμίνη Κ Είναι για τα Οστά, τις Καρδιακές Παθήσεις, τη Μνήμη και την Πήξη Αίματος
🧿 Σημαντικά οφέλη με λίγα λόγια: Η βιταμίνη Κ, ωφελεί το σώμα με διάφορους τρόπους. Συμβάλλει στην υγεία των οστών. Αποτρέπει καρδιακές παθήσεις. Ενισχύει τη γνωστική ικανότητα και βελτιώνει τη μνήμη. Ενισχύει την πήξη του αίματος. Στο βίντεο θα δείτε με λεπτομέρειες τα οφέλη, τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Κ, τις τροφές που είναι πλούσιες σε…
Τρώμε Οσπρια 3 – 4 Φορές την Εβδομάδα… Μάθε Γιατί και θα συμφωνήσεις
🧿 Τα όσπρια για πολλούς αιώνες αποτελούσαν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους ασθενέστερους οικονομικά πληθυσμούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να καταναλώσουν τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα, τυριά). Επικράτησε λοιπόν η λανθασμένη αντίληψη ότι τα όσπρια είναι τροφή των φτωχών λαών άρα τροφή υποδεέστερη. Οι σύγχρονες όμως τάσεις της…
Χλώριο για τη Δυσπεψία, τα Μαλλιά που Πέφτουν, τα Δόντια που Χαλάνε και…
🧿 Το χλώριο είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις δυσπεψίας και βοηθητικό σε πολλές στομαχικές διαταραχές. Εχει διαπιστωθεί πως κρατάει τις κλειδώσεις και τους τένοντες ευλύγιστους και ενεργεί σας ένα γενικό απολυμαντικό του οργανισμού. Το Χλώριο συνδέεται πολύ με το Ιώδιο και το Νάτριο.