Για τις γοργόνες κάτι θα έχεις ακούσει, δεν μπορεί.
Τι είναι όμως η γοργόνα και τι λέει η μυθολογία μας;
Η γοργόνα είναι βέβαια ον μυθικό και είναι ον θαλασσινό.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπήρχαν τρεις γοργόνες, η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα. Απ’ αυτές οι δυο πρώτες ήταν αθάνατες, ενώ η τρίτη ήταν θνητή. Αντί για μαλλιά τα όντα αυτά είχαν φίδια, τα δόντια τους έμοιαζαν με χαυλιόδοντες και το βλέμμα τους ήταν τόσο τρομερό, που πέτρωνε όποιον τις κοιτούσε. Ακόμα στους ώμους είχαν χρυσά φτερά και τα χέρια τους ήταν χάλκινα.
Η Μέδουσα σκοτώθηκε από τη θεά Αθηνά και τον Περσέα. Αυτός έκοψε το κεφάλι της και το χάρισε στη θεά, που το έβαλε στη μέση της ασπίδας της. Από το σώμα της πετάχτηκε τότε ο Πήγασος και ο πατέρας του Γηρυόνη Χρυσάορας.
Κατά τη νεοελληνική παράδοση, οι γοργόνες έχουν από τη μέση και πάνω σώμα γυναίκας και από τη μέση και κάτω σώμα ψαριού. Ιδιαίτερα γνωστός αλλά και ωραίος είναι ο μύθος της Γοργόνας αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα μ’ αυτόν η αδελφή του μεγάλου Ελληνα στρατηλάτη ήταν κάποτε κανονική γυναίκα. Μια μέρα όμως ήπιο το αθάνατο νερό που εκείνος είχε πάρει για τον εαυτό του. Τότε ο Αλέξανδρος οργίστηκε και την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και να γυρίζει τις θάλασσες. Από τότε πλανιέται συνεχώς και όταν συναντήσει κανένα καράβι, ρωτά τους ναυτικούς αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Εκείνοι τότε, αν ξέρουν την ιστορία της, της απαντούν πως ζει και βασιλεύει και η Γοργόνα χαίρεται και γαληνεύει τη θάλασσα. Αν όμως της πει κανείς πως ο Αλέξανδρος πέθανε, τότε κλαίει και χτυπά την ουρά της στη θάλασσα, προκαλώντας τρικυμία, που βυθίζει το καράβι