Ποιος ήταν ο Νικολό Μακιαβέλι;

0
236
Ποιος ήταν ο Νικολό Μακιαβέλι;

Ο Νικολό Μακιαβέλι ήταν Φλωρεντιανός πολιτικός και ιστορικός συγγραφέας.

Γεννήθηκε το 1469 και καταγόταν από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια. μορφώθηκε μόνος του με ατομικές μελέτες και το 1498 διορίστηκε γραμματέας της Φλωρεντιανής Δημοκρατίας. Από τη θέση του αυτή πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα του, λαμβάνοντας μέρος σε δύσκολες διπλωματικές αποστολές. Οταν το 1512 ανέλαβαν την εξουσία οι Μέδικοι, τον απόλυσαν, τον βασάνισαν και τον φυλάκισαν, επειδή ήταν αντίπαλός τους. Ετσι σταμάτησε η πολιτική του σταδιοδρομία. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του αποσύρθηκε στο κτήμα του κι άρχισε ν’ ασχολείται με τη συγγραφή.

Ο Μακιαβέλι έγραψε πολλά ιστορικά και πολιτικά έργα καθώς και κωμωδίες. Το πολιτικό του πιστεύω περιλαμβάνεται στο έργο του «Ηγεμόνας». Σ’ αυτό ο Μακιαβέλι υποστηρίζει ότι ο πολιτικός σκοπός πρέπει να επιδιώκεται με κάθε μέσο και χωρίς οποιοδήποτε ηθικό ή ανθρωπιστικό φραγμό. Ετσι προήλθε ο όρος μακιαβελισμός, ο οποίος προσδιορίζει το πιστεύω του Μακιαβέλι, αλλά και τις πράξεις εκείνων που προσπαθούν να το πραγματοποιήσουν . Ο «Ηγεμόνας» μεταφράστηκε στα ελληνικά από το Ν. Καζαντζάκη.

Από τα άλλα έργα του Μακιαβέλι αναφέρουμε τα «Διάλογος γύρω από τη γλώσσα μας» που έπαιξε σοβαρό ρόλο στην επίλυση του ιταλικού γλωσσικοόυ ζητήματος, «Μανδραγόρας», «Γύρω από την πολεμική τέχνη», «Η ζωή του Καστρούτσο Καστρακάκι» κ.ά.

Ο εξαίρετος αυτός συγγραφέας και θεωρητικός της πολιτικής πέθανε το

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.