11.3 C
Voula
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Σ’ αυτό το τροχόσπιτο...

Το τροχόσπιτο εξωτερικά Το καθιστικό Υπνοδωμάτο Το υπνοδωμάτιο  που είναι άνετο όπως βλέπεις Το άλλο καθιστικό Η κουζίνα 7 8 9

10 τρόφιμα για τη...

Η όρεξη για φαγητό είναι ένα ψυχολογικό και σωματικό φαινόμενο. Οταν βλέπουμε ένα...

Ποιος ήταν ο Φερεκύδης;

Ο Φερεκύδης ήταν Αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος από τη Σύρο.

Γεννήθηκε γύρω στο 600 π.Χ. και ίδρυσε φιλοσοφική σχολή στη γενέτειρά του, όπου,  όπως αναφέρεται μαθήτεψε ο Πυθαγόρας.

Ο Φερεκύδης παραδεχόταν ως αιώνιες αρχές των όντων το Δία ή τον αέρα, το χρόνο και τη γη. Ο χρόνος δημιούργησε τη φωτιά, το νερό και τον αέρα, ενώ ο Δίας έφτιαξε τον κόσμο.

Από τα έργα του σώζονται μόνο λίγα αποσπάσματα.

Πέθανε σε βαθιά γεράματα

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες από την Βικιπαίδεια

Ο Φερεκύδης, υιός του Βάβυος, ήταν θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος από τη νήσο Σύρο. Ανέπτυξε τη δική του κοσμολογική θεωρία που επηρεάστηκε από τις ορφικές ιδέες, τη θεωρία του Θαλή, τη μυθολογική Θεογονία του Hσιόδου και τις δοξασίες των ιερέων της αρχαίας Aιγύπτου. Κατ’ αυτόν υπάρχουν τρία κοσμογονικά στοιχεία, ο Ζας, ο Χρόνος και η Χθονίη, τρεις Θεοί που «ήσαν αεί», δηλαδή υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο Σύμπαν και εξ αυτών γεννήθηκε η πρώτη θεϊκή γενεά, η λεγόμενη «Πεντάμυχος». Έγραψε σε ιωνική διάλεκτο.

Ποιητές σαν τον Φερεκύδη, περιγράφοντας τη γένεση και τη ζωή του κόσμου και των θεών έστω και ανεπίγνωστα προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση της πρώτης αρχής των πραγμάτων.

Τον 6ο π.Χ αιώνα, ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης επέκτεινε την κυριαρχία του και στη Σύρο. Μέσω αυτής της κυριαρχίας ο Φερεκύδης βρέθηκε στη Σάμο όπου δίδαξε τον μεγάλο Πυθαγόρα. Ήταν τέτοια η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Πυθαγόρα προς το δάσκαλο του, που δε δίστασε όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Φερεκύδη να έρθει στη Σύρο να πάρει τη σορό του και να επιβάλει να ενταφιαστεί στη Δήλο, αφού οι τότε ιερείς τον υπελάμβαναν ως άθεον και αντιστρατευόμενο κατά της τότε θρησκείας (Αμπελάς Τ.). Μέτρησε τον Ήλιο και θεωρείται ο εφευρέτης το πρώτου ηλιακού ρολογιού

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate »
error: Content is protected !!