Ποια είναι τα οφέλη από το μέλι στην υγεία;

0
141

Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό.

Αποτελείται  κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη,  με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως τη λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως

Κρυστάλλωση

Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου, ενώ διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο.

Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20 – 12%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.

Πως θα το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση

Σε περίπτωση που το μέλι ζαχαρώσει / κρυσταλλώσει, μπορείς να το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση βάζοντάς το σε μπεν – μαρί. εναλλακτικά μπορείς να το τοποθετήσεις σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα

Οφέλη για την υγεία

Το μέλι, είναι ωφέλιμο στην υγεία και στον σχετικό βίντεο θα δεις ποια είναι τα βασικά οφέλη

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.