Οι κηπουρικές εργασίες του Μαρτίου

1
427
Ο κήπος και οι εργασίες τον Μάρτιο

Οπου υπάρχει ανάγκη, ο κήπος πρέπει να σκαφτεί και να γίνει το απαραίτητο σκάλισμα.

Οπου το κλίμα είναι καλό και ήπιο, ανθίζουν όλα ανεξαιρέτως τα βολβώδη. Εαν δεν κοπρίσαμε και λιπάναμε τον Οκτώβριο -Νομέμβριο, πρέπει να το κάνουμε τώρα.

Αρχίζουμε σιγά – σιγά να σπέρνουμε τους σπόρους φυτών απ’ ευθείας στο έδαφος, που πρέπει να είναι αρκετά ελαφρό και ψιλοχωματισμένο. Ποτίζουμε, αφού τους σκεπάσουμε με ποτιστήρι με ψιλές τρύπες. Δεν πρέπει να ποτίσουμε τους φρεσκοφυτεμένους σπόρους με λάστιχο, γιατί με την πίεση του νερού θα κάνουμε κακό.

Τα φυτά στα παρτέρια θα σπέρνονται με ένα είδος ή με πολλές ποικιλίες του ίδιου φυτού. Αρχίζουν να ανθίζουν οι παπαρούνες, οι Βερβένεςκαι πολλά άλλα φυτά, που σπείραμε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Αν μπορούμε, κάνουμε τρίτη μεταφύτευση στις Βιγκώνιες.

Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα ευπαθή και τροπικά φυτά σε θερμοκήπιο – αν έχουμε.

Θειαφίζουμε τις τριανταφυλλιές και τις γαριφαλιές.

Αρχίζουν να μπουμπουκιάζουν όλα τα δενδρώδη και προσέχουμε τις ψώρες στα λουλούδια και τα καλλωπιστικά φυτά, που άρχισαν ν’ ανθίζουν αμέσως. Ραντίζουμε τις τριανταφυλλιές για να μη πιάσουν μελίγκρα

Σχετικά με τις τριανταφυλλιές, πρέπει επίσης να τις θειαφίζουμε οπωσδήποτε με λεπτό θειάφι τις πολύ πρωινές ώρες μια φορά την εβδομάδα μέχρι τον Οκτώβριο μήνα για να καταπολεμηθούν τα ωίδια (στάχτωμα), που μαζί με τις μελίγκρες, είναι οι δύο φοβερές πληγές για τα λουλούδια και ιδιαίτερα για τις τριανταφυλλιές.

Αυτό το μήνα θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να καταπολεμήσουμε τη χλώρωση (κιτρινάδα) με 2 – 3 κουταλιές της σούπας θειικό σίδηρο (καραμπογιά ή βιτριόλι ή καλακάνι ) ή ακόμη καλύτερα με συχνά ραντίσματα με οργανικό σίδηρο για να πρασινίσουν.

Μη ξεχνάτε ακόμη ότι οι κοπριές στα συχνά ποτίσματα δημιουργούν στα φυτά πολλά σ κουλήκια, που ρουφάνε τους χυμούς τους και γι’ αυτό πρέπει να ρίχνουμε σε κάθε γλάστρα πό κάποιο προϊόν που τα εξουδετερώνει. Θα πρέπει πάντα να προσέχετε μ’ αυτά τα προϊόντα, που είναι δηλητηριώδη. Γι’ αυτό προτιμήστε μεθόδους οικολογικές.

Πολλοί νομίζουν πως ο θειικός σίδηρος σκοτώνει τα σκουλήκια. Αυτό όμως δεν ισχύει, μιας και το μόνο που κάνει είναι να πρασινίζει λίγο τα φυτά

1 ΣΧΟΛΙΟ

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.