Τα μεταλλικά κάγκελα χρειάζεται να τα συντηρούμε για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να φαίνονται πάντοτε όμορφα και περιποιημένα.
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να βάψεις τα κάγκελα στο μπαλκόνι, στο κήπο ή στο παράθυρο, αρκεί να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα. Ασε που είναι και διασκεδαστικό στην τελική!
Θα ακούσεις και θα διαβάσεις ότι πρέπει να βάφεις τα κάγκελα κάθε χρόνο. Οχι βέβαια, εκτός αν δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις. Το κάθε πότε θα χρειαστεί να τα ξαναβάψεις εξαρτάται. Οταν όμως πάρεις την απόφαση, θα κάνεις τα εξής:
Θα επιλέξεις τα απαραίτητα υλικά
- Ενα πινέλο που θα πρέπει να είναι ανάλογο με το πάχος που έχουν τα κάγκελα. Αν τα κάγκελα έχουν σχέδια με πιο λεπτά σχήματα, τότε θα χρειαστείς περισσότερα πινέλα.
- Θα χρειαστείς και ένα ή περισσότερα ρολά και πάλι για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω.
- Η σκάφη είναι απαραίτητη
- Αντισκωριακό αστάρι για εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες, ντουκόχρωμα (λαδομπογιά) της επιλογής σου, νέφτι αν δεν έχεις και γυαλόχαρτο.
- Αν είσαι τελειομανής αγόρασε και χαρτοταινία (προτίμησε μπλε) καθώς και το ειδικό ‘οντουλέ” χαρτί.
- Αν τα κάγκελα που θα βάψεις έχουν το μαύρο τους το χάλι, θα χρειαστείς και συρματόβουρτσα για να τους κάνεις ένα γερό τρίψιμο
Σημαντικό
Θα φροντίσεις να επιλέξεις μια μέρα που ο καιρός είναι καλός, χωρίς όμως υπερβολικό ήλιο. Η καλύτερη ώρα, είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ο λόγος; Αν το μέταλλο ‘ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία’, ότι περάσεις από πάνω θα ‘καεί’ και δεν θα ‘πιάσει’ (στρώσει καλά)
Ξεκινάμε λοιπόν!
- Επειδή όσο πιο νοικοκυρεμένα γίνει η δουλειά τόσο το καλύτερο, ξεκινάς στρώνοντας κάτω από κει που θα βάψεις το οντουλέ χαρτί. Αυτό το κάνεις για να αποφύγεις να πάνε πιτσιλιές στο πάτωμα κι επειδή θέλεις ο χώρος να παραμείνει καθαρός.
- Μ’ ένα βρεγμένο πανί σκουπίζεις τα κάγκελα γιατί πρέπει να απομακρύνεις τη βρομιά που υπάρχει πάνω σ’ αυτά
- Τρίβεις όπου υπάρχει σκουριά με το γυαλόχαρτο και όπου το σημείο είναι τραχύ το λειαίνεις. Αν είναι πολύ τραχύ το σημείο, χρησιμοποιείς τη συρματόβουρτσα . Κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου: Μη βγάλεις όλο το παλιό χρώμα αν έχει ‘πιάσει’ καλά.
- Τυχόν υπολείμματα τα καθαρίζεις με πανί ή αν θες με το στεγνό πινέλο, για να φύγει η σκόνη, ειδικά σε σημεία όπως οι μικρές, γωνίες ή οι εσοχές κτλ.
- Ξεκινάς λοιπόν το βάψιμο με το πινέλο εκεί. Στις περιοχές με τις μικρές γωνίες, εσοχές, κτλ. Για τις μεγάλες επιφάνειες θα χρησιμοποιήσεις το αντίστοιχο μέγεθος ρολό.
- Εφαρμόζεις πολύ καλά μια στρώση αστάρι, κυρίως στα σημεία που υπήρχε σκουριά και που είχε χαθεί / φύγει τελείως το χρώμα. Μπορείς αν θέλεις να το κάνεις σε όλα τα κάγκελα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η στρώση αστάρι που θα εφαρμόσεις, να μην είναι πολύ παχιά. Οσο για την αραίωση, να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Θα περιμένεις για 5 – 6 ώρες (ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία) να στεγνώσει καλά. Οσο περιμένεις, θα ασχοληθείς με τα εργαλεία που λέρωσες και που πρέπει να τα πλύνεις καλά, για να μη χαλάσουν και αχρηστευτούν. Αν είναι βάσεως νερού, δηλαδή το υλικό σου μπορεί να αραιωθεί με νερό, φτάνει πολύ καλό ξέπλυμα με σκέτο νερό. Αν είναι προϊόντα με διαλύτη νέφτι, θα χρειαστεί αρκετή ποσότητα νεφτιού για καλό πλύσιμο.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείς αφού στεγνώσει το αστάρι, να τρίψεις ελαφρά με λεπτό γυαλόχαρτο (Νο.220). Αν το κάνεις, θα βοηθήσεις να στρώσει τέλεια το τελικό χρώμα.
- Με την ίδια λογική περνάς το πρώτο χέρι, προσέχοντας πάλι τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αραίωση και ξεκινάς με το πινέλο από τις γωνίες και τις εσοχές. Στη συνέχεια, με το ρολό, καλύπτεις προσεκτικά όλες τις επιφάνειες. Δώσε προσοχή στα ‘δάκρυα’ που σχηματίζονται εκεί που έχει μαζευτεί πολύ χρώμα και μάζεψέ τα. Αφού τελειώσεις, κοιτάς παντού και καλά, απ’ όλες τις πλευρές μπας και σου έχει ξεφύγει κάτι, κάποιο σημείο ας πούμε που δεν έχεις βάψει.
- Θα περιμένεις και πάλι να στεγνώσει καλά και περιμένοντας και πάλι θα ασχοληθείς με τα εργαλεία που θα τα πλύνεις, γιατί θα τα ξαναχρειαστείς και θα πρέπει να είναι καθαρά.
- Οπως και πριν, θα ξεκινήσεις και το δεύτερο χέρι που θα το εφαρμόσεις παντού με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθείς μια σειρά από την άκρη και συνεχίζεις, ελέγχοντας σχολαστικά τα σημεία που πέρασες. Θα διαπιστώσεις πως είναι πιο δύσκολο να φαίνεται η διαφορά για το που έχεις βάψει. Και πάλι προσέχεις να μη ‘δακρύσει’ η μπογιά σε διάφορα σημεία, για να μη σου χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.
- Τελειώνοντας, πλένεις πολύ καλά τα εργαλεία και κλείνεις πολύ καλά τα κουτιά με το χρώμα που περίσσεψε. Βγάλε τις χαρτοταινίες και το χαρτί από κάτω και καθάρισε όπου έχουν πέσει πιτσιλιές
Δεν έχεις πια, παρά να θαυμάσεις τα βαμμένα σου κάγκελα που θα μοιάζουν καινούργια
Και τώρα που σου μάθαμε το κόλπο για να βάφεις τα κάγκελα, μη τα αφήσεις να σκουριάσουν!