Η τέχνη της μουσικής που δημιουργείται με όρθια ποτήρια κρασιού ονομάζεται ‘Γυάλινη Αρπα’

Αυτή η μουσική, παίζεται με βρεγμένα δάχτυλα γύρω από το χείλος των ποτηριών και κάθε ποτήρι συντονίζεται σε διαφορετικό τόνο.

Τα μουσικά όργανα που κατασκευάζονται με γυαλί είναι γνωστά για αιώνες, στα 2.500 π.Χ. στην αρχαία Περσία και στην Κίνα υπήρχαν ήδη όργανα γυαλιού και πορσελάνης. Στην Ευρώπη, η παλαιότερη αναφορά στη γυάλινη μουσική χρονολογείται από το 1492 όταν μια σειρά γυαλιών συντονισμένων με νερό που χρησιμοποιήθηκε σε ένα “Πυθαγόρειο πείραμα” περιγράφηκε στο “Theorica musicae” του Gaffurio. Ακόμη και ο Γαλιλαίος αναφέρει το φαινόμενο “υγρό δάχτυλο γύρω από το γυαλί” στους «διάλογους του για τις δύο νέες επιστήμες». Ωστόσο, ο πρώτος μουσικός που έπαιζε ποτέ κλασσική μουσική σε μια σειρά ποτηριών κρασιού ήταν ένας Ιρλανδός που ονομάστηκε Richard Pockrich.Δημιούργησε το όργανο του το 1741 και το αποκαλούσε «αγγελικό όργανο», συνίστατο σε ένα σύνολο 25 ποτηριών κρασιού που ήταν συντονισμένα με νερό και τοποθετήθηκαν σε ξύλινο κουτί. Ο Pockrich έγινε γυμνός του βιρτουόζου και είναι γνωστός για την εκτεταμένη εκτέλεση, κυρίως στα βρετανικά νησιά.

Ο Robert Tiso

Ο Robert Tiso φέρνει τη μουσική στη ζωή με ένα μάλλον ασυνήθιστο και γοητευτικό τρόπο.

Χρησιμοποιώντας μόνο τα άκρα των δακτύλων του και κινώντας εξειδικευμένα από ένα γυαλί σε άλλο που παράγει διαφορετικούς ήχους, εκτελεί μια λυρική και υβριδική παράδοση μεγάλων κλασικών αριστουργημάτων. Ο Μπάχ, ο Μπετόβεν, ο Τσαϊκόφσκι … είναι από τους αγαπημένους του συνθέτες.

Ο Robert Tiso μεταμορφώνει ένα σύνολο ποτηριών κρασιού σε ένα μαγικό μουσικό όργανο. Κάθε γυαλί συντονίζεται προσθέτοντας μια ακριβή ποσότητα νερού, ενώ ο ήχος παράγεται με τρίψιμο των άκρων των δακτύλων γύρω από τις ζάντες, προσομοιώντας την τριβή ενός τόξου βιολιού.

Υπάρχει κάτι που υποδηλώνει βαθιά στον ήχο της γυάλινης άρπα, ικανό να οδηγήσει το ακροατήριο μέσω μιας συναρπαστικής εμπειρίας.

Ο Robert Tiso εκτελεί μουσική που εκπλήσσει, διεγείρει την περιέργεια και θυμίζει ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι ατελείωτες.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.