Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου

Νέα Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα

0
230
πίσω
Επόμενο

Τι είναι ο κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μια αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική κατάσταση του κερατοειδούς, όπου εμφανίζεται περίπου σε ένα 1 ανά 2000 άτομα, ίσως ακόμη πιο συχνά.

Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδούς, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου.

Τι είναι ο κερατόκωνος

Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης αναπτύσσεται κυρίως αστιγματισμός, μυωπία και η όραση ελαττώνεται κατά πολύ.

Η κατάσταση αυτή αρχίζει τυπικά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή.

Η αρχική αντιμετώπιση, παλαιότερα, περιοριζόταν μόνο στα γυαλιά που διορθώνουν τον αστιγματισμό και τη μυωπία και αργότερα, που η νόσος προχωρούσε, στους σκληρούς φακούς επαφής.

Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή, κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής, λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας, αλλά κυρίως με ειδικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.
«Μέχρι σήμερα η θεραπεία σταθεροποίησης του κερατόκωνου γίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) και με ταυτόχρονη χρήση ριβοφλαβίνης. Η διεθνής ονομασία της μεθόδου είναι UV-collagencrosslinking, που σημαίνει αναδιάταξη των κολλαγόνων ινών με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί εγκαίρως πριν ο κερατόκωνος εξελιχθεί πέραν ενός σταδίου» καταλήγει ο Δρ. Κοζομπόλης.

πίσω
Επόμενο

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.