Μάθε για την φαγούρα

Ο ιατρικός όρος για τη φαγούρα είναι κνησμός και μπορεί να είναι μι άθλια, ενοχλητική κατάσταση

Αίτια

Αν και η συνηθέστερη αιτία κνησμού είναι η ξηροδερμία, αυτός προκαλείται από πολλές ασθένειες και διαταραχές. Μπορεί περιστασιακά να είναι ένδειξη μιας κατάστασης του οργανισμού, όπως οι παθήσεις του ήπατος ή των νεφρών και μερικών διαταραχών του αίματος. Κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί, αν τρυπώσουν στο δέρμα σας νύμφες παράσιτων της οικογένειας αγκυλόστομα. Αυτή η περίπτωση περιλαμβάνει τον κνησμό του κολυμβητή, τα εξανθήματα από τις νύμφες αγκυλόστομων γάτας και σκύλου και το χερσαίο κνησμό που προκαλείται από το πραγματικό αγκυλόστομα.

Πολλές άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να εκδηλώνονται με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό, όπως τα δήγματα εντόμων, η δερματίτιδα, η κνίδωση και τα δερματικά παράσιτα, όπως η ψώρα. Μερικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα παυσίπονα με κωδεΐνη, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, που μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από εξάνθημα

Το συναισθηματικό στρες  μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αίσθησης του κνησμού άσχετα με την υποκείμενη αιτία. Αν η πρωτογενής αιτία είναι οι συναισθηματικοί παράγοντες, η κατάσταση είναι γνωστή ως ψυχογενής κνησμός.

Θεραπεία

Τα αντιισταμινικά μπορεί να μειώσουν τον κνησμό που οφείλεται σε κνίδωση, σε ορισμένα έκδοχα και φάρμακα και σε μερικές μορφές δερματίτιδας. Τα περισσότερα αντιισταμινικά επίσης έχουν ήπια ηρεμιστική επίδραση και μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Κρέμες ή αλοιφές με υδροκορτιζόνη, μέντα, καμφορά και άλλα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν να ελέγξετε τον κνησμό που οφείλεται σε δήγματα εντόμων και δερματίτιδα.

Η ενυδάτωση του δέρματος είναι το κλειδί για τη θεραπεία της ξηροδερμίας που σχετίζεται με το γήρας. Σε περίπτωση έντονου κνησμού λόγω ξηροδερμίας χρησιμοποιήστε ένα σαπούνι από πίτουρο βρώμης στο νερό του μπάνιου σας.

Μπορείτε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντας μπάνιο με πίτουρο και σόδα ή με άμυλο και σόδα. Για το μπάνιο με βρώμη δέσετε σε ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα μία χούφτα πίτουρο βρώμης και βράστε το όπως θα κάνατε, για να το φάτε. Μετά χρησιμοποιήστε αυτό το “σφουγγάρι βρώμης” ενώ κάνετε μπάνιο σε μπανιέρα μισογεμάτη με χλιαρό νερό. Για να ετοιμάσετε το μπάνιο με άμυλο και σόδα, προσθέστε μισό κουτί των 500 γραμ. μαγειρική σόδα και ένα κουτί 500 γρ. άμυλο πλύσης σε μια μπανιέρα μισογεμάτη με χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά και κάντε μπάνιο, χωρίς να χρησιμοποιήσετε σαπούνι.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.