Λεκέδες – Ο Δεκάλογος που πρέπει να θυμάσαι

0
309

1. Αμεση επέμβαση

Οταν υπάρξει λεκές, όσο πιο γρήγορα ασχοληθείς, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες για να τον καθαρίσεις. Αυτό είναι και το μεγάλο και πιο σημαντικό μυστικό ή κόλπο αν θέλεις να εξαφανίσεις ένα λεκέ.

Ταχύτητα! Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!

2. Σφουγγίζετε απαλά

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι, ή απορροφητικό χαρτί που θα απορροφήσει τον λεκέ, ή ένα καθαρό πανάκι. Οτι κάνετε θα το κάνετε απαλά, διαφορετικά, αν πιέσετε, ο λεκές θα επεκταθεί, ειδικά αν ο λεκές είναι υγρής μορφής. Αυτά θα τα κάνετε και από τις δύο πλευρές του υφάσματος

3. Τον αφαιρείτε απαλά

Τον λεκέ τον αφαιρείτε απαλά, με μια σπάτουλα, ένα κομματάκι χαρτόνι, μια παλιά πιστωτική κάρτα, ένα κουτάλι. Αφαιρέστε ότι δεν είναι σε υγρή μορφή, αλλά στεγνό, κρεμώδες, παχύ σε σύσταση, με κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα. Αποφεύγετε να τη χρήση μαχαιριών ή λάμας, γιατί μπορεί να καταστρέψετε τις ίνες του υφάσματος.

4. Δοκιμή πριν τη δράση

Πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε τον οποιοδήποτε λεκέ, από οποιαδήποτε επιφάνεια, κάνουμε μια δοκιμή σε κάποιο σημείο που δεν είναι ορατό, μιας και η κάθε επιφάνεια και το κάθε υλικό, αντιδρούν διαφορετικά. Πχ, για την φούστα που λεκιάστηκε, θα δοκιμάσετε σε κάποιο εσωτερικό σημείο του στριφώματος.

5. Ρίχνουμε το προϊόν προσεκτικά

Οτι και όποιο προϊόν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να το κάνετε σιγά και προσεκτικά πάνω στο ύφασμα που υπάρχει ο λεκές. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος, είναι να βάλετε λίγο από το προϊόν πάνω σε άσπρο καθαρό ύφασμα και μ’ αυτό να καθαρίσετε τον λεκέ.

6. Μικρές κυκλικές κινήσεις

Οταν ξεκινάμε να καθαρίσουμε τον λεκέ, ξεκινάμε από την περιφέρεια και πηγαίνουμε προς το κέντρο, με απαλές και κυκλικές κινήσεις. Πάντα με τη βοήθεια ενός καθαρού και κατά προτίμηση λευκού υφάσματος στο οποίο έχουμε εμποτίσει το προϊόν καθαρισμού. Προσέχουμε όμως να μη δημιουργηθούν χνούδια με το τρίψιμο.

7. Μη ξεχνάτε την ανάποδη του υφάσματος

Οταν καθαρίζουμε ένα λεκέ σε κάποιο ύφασμα, η ανάποδη μεριά του υφάσματος θα πρέπει να ακουμπάει σε απορροφητικό χαρτί ή σε πανί που θα κρατάμε καθώς καθαρίζουμε τον λεκέ. Διαφορετικά, ο λεκές στην πίσω μεριά – και όχι μόνο – θα επεκταθεί.

8. Διαβάζουμε τις οδηγίες

Τα περισσότερε προϊόντα για τους λεκέδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τοξικά, για την υγεία, τα υφάσματα και το περιβάλλον. Γι’ αυτό, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν, θα πρέπει να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες. Κι αν υπάρχουν ξεχωριστές οδηγίες στο κουτί της συσκευασίας δεν τις πετάτε. Συνάμα δείτε αν υπάρχουν και ειδικές οδηγίες για το ύφασμα που θέλετε να καθαρίσετε.

9. Προσοχή στο νερό που ξεπλένετε

Το νερό που θα ξεπλύνετε το ρούχο, θέλει προσοχή. Αφού καθαρίσετε τον λεκέ με το όποιο προϊόν, θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξεπλύνετε και να μην αφήσετε πάνω στο ρούχο το προϊόν, παρά μόνο αν υπάρχει σχετική ένδειξη. Το ξέβγαλμα θα γίνετε ΠΑΝΤΟΤΕ με κρύο νερό μη το ξεχνάτε!

10. Ποτέ ζεστό νερό

Το ζεστό νερό σταθεροποιεί τους λεκέδες, γι’ αυτό ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάνουμε χρήση ζεστού νερού πριν, κατά τη διάρκεια ή το ξέβγαλμα του λεκέ.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.