Δεκέμβριος – Κηπουρικές εργασίες.

Μόλις πέσουν όλα τα φύλλα των φυλλοβόλων  θάμνων, όπως είναι το γιασεμί, η τριανταφυλλιά, των φυλλοβόλων δένδρων, όπως η μοσχοκαρφιά, η ροβινία, η τριάκανθος, αμέσως αφού τα κλαδέψουμε συμμετρικά και τα περιορίσουμε, θα κάνουμε ένα ψεκασμό με χειμερινό πολτό  5 % , ώστε να λουστούν καλά τα φυτά.

Τα ξελακκώνουμε αν δεν προφτάσουμε. Βοτανίζουμε τον κήπο, αν έχουν φυτρώσει αγριόχορτα.

Στα βόρεια κλίματα, προφυλάσσουμε τις τριανταφυλλιές κυρίως από το κρύο και το χιόνι.

Περιορίζουμε στα νότια και γλυκά μέρη τους πυράκανθους. Στα βόρεια, αυτή η δουλειά θα γίνει αρχές Μαρτίου.

Παρακολουθούμε τα φυτά στα θερμοσπορεία και τα θειαφίζουμε, τα ραντίζουμε με γαλαζόπετρα κάθε βδομάδα, προσέχουμε μήπως πάθουν σαποκώλιασμα  και σε ηλιόλουστο καιρό ανοίγουμε τα τζαμωτά σπορεία να παίρνουν αέρα τα φυτά.

Στα αειθαλή, όπως είναι η νεραντζιά, πορτοκαλιά, και γενικά τα ξινά, που χρησιμοποιούμε ως καλλωπιστικά, δεν κάνουμε τίποτε, εκτός αν έχουν ξερόκλαδα, που τα καθαρίζουμε.

Δεν ποτίζουμε, γιατί υπάρχει υγρασία αρκετή. Οταν ο καιρός είναι πολύ κρύος, μεταφέρουμε τα πιο ευπαθή φυτά, που έχουμε μέσα στις γλάστρες σε ψυχρά σκεπασμένα με ψάθες σπορεία, και πολύ υπήνεμα μέρη.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.