Εχεις ακούσει την έκφραση “έχει κολλήσει πάνω μου σα βδέλλα;” Το πιο πιθανό είναι πως την έχεις ακούσει.
Τι είναι όμως η βδέλλα;
Είναι ένα είδος σκουληκιού, που ζει σε λίμνες, σε έλη και στο νερό.
Εχει σώμα πλατύ και ευέλικτο και ανήκει στην οικογένεια των γναθοβδελλιδών.
Το στόμα της βδέλλας, διαθέτει τρεις σειρές από δόντια με τα οποία κολλάει στο δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου και ρουφά το αίμα του με το οποίο και τρέφεται. Και ρουφάει πολύ αίμα που μπορεί να είναι και 5 φορές περισσότερο από τον όγκο του σώματός της.

Το πιο γνωστό είδος βδέλλας είναι η βδέλλα η κοινή (βδέλλα η ιατρική) η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για τοπικές αφαιμάξεις ως εξής:
- Καθαρίζεται πρώτα το σημείο με χλιαρό νερό και μετά τοποθετείται πάνω σ’ αυτό η βδέλλα. Για την απομάκρυνσή της χρησιμοποιείται αλατόνερο.
Βδέλλες για ιατρική χρήση, πωλούνται και στο διαδίκτυο. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις βδέλλες για ιατρικούς λόγους πάνω από 3500 χιλιάδες χρόνια. Πρώτες γραπτές αποδείξεις διασώθηκαν από την εποχή του Ιπποκράτη. Βδέλλες όμως χρησιμοποιούσαν στην αρχαία ινδική, αλλά και κινεζική ιατρική
Η θεραπευτική βδέλλα έχει 32 ‘εγκεφάλους’. Το νευρικό σύστημα της βδέλλας είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος για τους ερευνητές για την αναζήτηση των απαντήσεων στα ανθρώπινα προβλήματα.
Στις μέρες μας, οι γιατροί χρησιμοποιούν τις βδέλλες για τη μεταχείριση των αποστημάτων, αρθροπάθειες, γλαύκωμα, μυασθένεια και για να θεραπεύσουν τις φλεβικές ασθένειες και τη θρόμβωση.
Οι ιατρικές βδέλλες χρησιμοποιούνται στην πλαστική χειρουργική, για τη βελτίωση της κυκλοφορίας εγκεφάλου και για τη θεραπεία της στειρότητας.
Για την κτηνοτροφία, η βδέλλα θεωρείται επιζήμια, καθώς η αφαίμαξη των ζώων τα κάνει να αδυνατίσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους. Πολλαπλασιάζεται με αβγά, περίπου 10 με 15, τα οποία τυλίγει σε λεπτή μεμβράνη και τα τοποθετεί στην άκρη του νερού ώστε να εκκολαφθούν μόνα τους.