Βαλτόπαπια

Γνωρίσματα

Εχει μήκος 41 εκ. Πιο μικρή και πιο κομψή από την Τσικνόπαπια.

Και τα δύο φύλα έχουν βαθύ πυρρόξανθο κεφάλι, λαιμό και στήθος, ανοιχτόλευκο κάτω μέρος και μια λευκή κηλίδα στη φτερούγα, που όταν αναπαύεται, συχνά δε φαίνεται.

Από μακριά (ιδίως το θηλυκό) μπορεί να μπερδευτεί με τη θηλυκιά τσικνόπαπια, αλλά συνήθως διακρίνεται από τα λευκά κάτω καλυπτήρια της ουράς και όταν πετάει, από τη μεγάλη, κυρτή, λευκή λωρίδα στη φτερούγα.

Αρσενική βαλτόπαπια
Αρσενική βαλτόπαπια

Δεν έχει ποτέ λευκό στη βάση του ράμφους. (Μερικές φορές η τσικνόπαπια έχει επίσης λευκό κάτω από την ουρά, αλλά, όταν δούμε τα δυό είδη το ένα δίπλα στο άλλο, παρατηρούμε ότι η βαλτοτόπια στέκει ψηλότερα στο νερό).

Θηλυκιά βαλτόπαπια
Θηλυκιά βαλτόπαπια

Το αρσενικό έχει λευκά μάτια. Το θηλυκό είναι πιο θαμπό με καστανά μάτια. Τα νεαρά μοιάζουν με με το θηλυκό, αλλά στο κάτω μέρος έχουν στίγματα. Διακρίνεται από την κάπως όμοια θηλυκιά κυνηγόπαπια από τη σκοτεινότερη, πολύ πιο κοκκινωπή εμφάνιση, τα καστανά πλευρά και τη λευκή λωρίδα στις φτερούγες. Συχνά συνοδεύεται από την κυνηγόπαπια, με την οποία έχει την ίδια συμπεριφορά, φωνή και βιότοπο, αλλά είναι ζωηρότερη.

Ακούστε τη φωνή της Βαλτόπαπιας

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.