15 C
Voula
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥΓΕΙΑΔΙΑΤΡΟΦΗΓιατί το Μαγνήσιο είναι σημαντικό στον ανθρώπινο οργανισμό

Γιατί το Μαγνήσιο είναι σημαντικό στον ανθρώπινο οργανισμό

Category

Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε, ίσως όμως δεν γνωρίζουμε τι προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Αξίζει, λοιπόν, να ασχοληθούμε με τη χρησιμότητά του και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό.

Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο, προκειμένου όμως αυτά να λειτουργήσουν εξαρτώνται από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όλες το ίδιο απαραίτητες ώστε αυτό να λειτουργήσει σωστά. «Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είναι πολύ συχνή ακόμα και σ’ εκείνους που το παίρνουν ως συμπλήρωμα τακτικά».

Ένας μεγάλος παράγοντας που μειώνει τα αποθέματα μαγνησίου πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζαμε στο παρελθόν, είναι το άγχος. Λόγω του αγχώδους τρόπου ζωής, συχνά οι άνθρωποι χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου, για να επαναφέρουν τα επίπεδά του στο φυσιολογικό.

Το πρώτο βασικό μέταλλο το οποίο χρειάζεται μαγνήσιο για να απορροφηθεί από το σώμα, είναι το ασβέστιο. Αν το ασβέστιο προσληφθεί μόνο του, χωρίς συμπλήρωμα μαγνησίου, θα αναγκαστεί να το «τραβήξει» από διάφορα σημεία του σώματος για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απορρόφησής του. Αποτέλεσμα θα είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου και η χειροτέρευση της κατάστασης του ατόμου. Το φαινόμενο είναι συχνό στα άτομα που πίνουν αρκετό γάλα, στο οποίο η αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο είναι 8 προς 1 και αυτό επιφέρει έλλειψη μαγνησίου. Επιπλέον, δημιουργείται υπερεπάρκεια ασβεστίου στο σώμα, με αποτέλεσμα την εναπόθεσή του στις αρθρώσεις, αλλά και τη δημιουργία πετρών ασβεστίου στη χολή και στους νεφρούς. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη επιπλέον μαγνησίου με τη μορφή ροφήματος.

Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο

Επιπροσθέτως, το μαγνήσιο ενεργοποιεί ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται σε κάθε κυτταρική μεμβράνη και ελέγχει την ισορροπία καλίου και νατρίου, αφού διατηρεί το κάλιο στα υγρά εκτός των κυττάρων και το νάτριο εντός των κυττάρων. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική ισορροπία του νερού, τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων και την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Αν το μαγνήσιο δεν βρίσκεται σε επάρκεια στα κύτταρα, το νάτριο θα αποβληθεί πολύ γρήγορα από το σώμα και θα δημιουργηθεί ανεπάρκεια νατρίου. Αποτελέσματα αυτού είναι η κόπωση, η οξεία θερμοπληξία και η αδυναμία.

Συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά πολλές σωματικές λειτουργίες. Τα συχνότερα συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου είναι τα ακόλουθα:

 • Κόπωση
  – Νευρικότητα
  – Στρες
  – Προβλήματα στον ύπνο/ανήσυχος ύπνος
  – Εύθρυπτα οστά (οστά που τρίβονται εύκολα)
  – Δυσκοιλιότητα
  – Τρέμουλο
  – Κράμπες και μυικοί σπασμοί
  – Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω συμπτώματα, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συσπάσεις των μυών και σ’ αυτήν την κατάσταση το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά πολύτιμο.

Ασθένειες και χρησιμότητα του μαγνησίου

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, λοιπόν, μπορεί να γίνει λήψη υδατοδιαλυτού μαγνησίου και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

Η υπερεπάρκεια ασβεστίου και συγχρόνως η έλλειψη μαγνησίου, μπορεί να οδηγήσουν σε ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) μελών της γυναικείας ανατομίας. Το διάλυμα του μαγνησίου σε νερό μπορεί να διαλύσει προοδευτικά το στερεοποιημένο ασβέστιο και έτσι να βοηθήσει ή στην απορρόφησή του ή στην αποβολή του από το σώμα, εφ’ όσον δεν του είναι απαραίτητο.
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο δρουν συμπληρωματικά για τον έλεγχο της μυικής δράσης. Το μαγνήσιο φέρνει χαλάρωση στους μύες και το ασβέστιο προκαλεί την τάνυση (τέντωμα). Όταν βρίσκονται σε ανισορροπία και ο οργανισμός είναι φτωχός σε μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι σε περίσσευμα, οι μύες παραμένουν τεντωμένοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται κράμπες.

Πώς επιδρά το μαγνήσιο στο νευρικό σύστημα και στην αϋπνία

Η επάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν ο οργανισμός έχει ανεπάρκεια μαγνησίου, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να μη δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ ευαίσθητα και άκρως αντιδραστικά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το άτομο γίνεται υπερβολικά νευρικό και υπερευαίσθητο, διακατέχεται από έντονη νευρικότητα και ανησυχία, αντιδρά απότομα στους έντονους θορύβους και γενικά έχει την εντύπωση πως οι θόρυβοι είναι πολύ δυνατότεροι. Επίσης, η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο, με κυριότερες την αϋπνία, τις κράμπες, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας από μυϊκούς σπασμούς και γενικότερα μια δυσάρεστη αίσθηση. Ένα ρόφημα μαγνησίου, το οποίο είναι ένα επαναστατικό προϊόν που παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σ’ αυτό, μπορεί να εξαφανίσει τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.

Υγιής καρδιά και μαγνήσιο

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η καρδιά είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας, ο οποίος δουλεύει ακατάπαυστα με συστολές για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα. Ως μυς, λοιπόν, επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη μαγνησίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καρδιακές συστολές και μ’ αυτόν τον τρόπο να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες που πρέπει να κάνει η καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή.

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Τι μπορεί να την προκαλέσει

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό, γι’ αυτό παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι παράγοντες μείωσής του. Καλό θα είναι να μελετηθούν, ώστε να αποφύγουμε την ελάττωση αυτού του τόσο σημαντικού μεταλλικού στοιχείου από τον οργανισμό μας. Όσο περισσότερο κυριαρχούν οι παράγοντες που θα αναφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή, τόσο ο οργανισμός μας θα έχει περισσότερη ανάγκη για μαγνήσιο, μια και οι παράγοντες αυτοί βοηθούν στην ανάλωση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων και εν τέλει στη θεαματική μείωση των αποθεμάτων του.

Απλές καθημερινές συνήθειες όπως ο καφές και το γλυκό (δηλαδή η ζάχαρη), η λήψη διουρητικών αλλά και κάθε είδους φαρμάκων, ο υποθυρεοειδισμός, το άγχος αλλά και η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να καταστήσουν τον οργανισμό φτωχό σε μαγνήσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως το ασβέστιο έχει αρνητικά αποτελέσματα, απλώς αν ο οργανισμός «καίει» περισσότερο μαγνήσιο απ’ ό,τι ασβέστιο και αυτό βρίσκεται περίσσειο, τότε μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Οι πέτρες στη χολή και στους νεφρούς και οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρθρώσεις είναι κάποια από αυτά. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπου το περίσσειο ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει αποτιτάνωση του εγκεφάλου και άλλων σωματικών οργάνων και μελών.

Αντίστοιχα, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να φέρει στο άτομο ανησυχία, ένταση, αυξημένο άγχος, προβλήματα ύπνου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κ.ά.

Εν κατακλείδι, το μαγνήσιο και το ασβέστιο πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία στον οργανισμό και στις σωστές αναλογίες όσον αφορά τις ανάγκες του. Διαφορετικά, το ασβέστιο μπορεί να μεταβληθεί σε μια ρυπογόνο ουσία για το σώμα, αφού από τα περισσεύματά του μπορεί να προκληθούν καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, αρτηριοσκλήρυνση, οστεοπόρωση, γήρανση και αποτιτάνωση οργάνων αλλά και ιστών.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως το περίσσευμα του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό, ενώ αντίθετα το περίσσευμα του μαγνησίου δεν προκαλεί καμιά ανησυχία.

Ως συμπλήρωμα το μαγνήσιο είναι καλύτερα να λαμβάνεται ως ζεστό υδατοδιαλυτό ρόφημα, με καλύτερη απόδοση και απορρόφηση απ’ τον οργανισμό αν το νερό έχει σταθερό ίζημα μικρότερο των 50 mg/λίτρο.

Έλλειψη μαγνησίου και κόπωση

Η έλλειψη του μαγνησίου από τον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, η οποία μετατρέπεται σε μακροχρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτή, πολύ συχνά εξαφανίζεται με τη λήψη ροφήματος μαγνησίου.
Λήψη συμπληρώματος μαγνησίου και ασφάλεια
Η λήψη μαγνησίου είναι απόλυτα ασφαλής, γιατί αν ο οργανισμός εφοδιαστεί με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα, απλώς θα το αποβάλει, με μοναδική παρενέργεια πιθανή διάρροια. Εάν κάποιος ακολουθήσει τις υποδείξεις στη συσκευασία, μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εφοδιάσει το σώμα του με την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου.

Μαγνήσιο και τροφές

Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης. Μαγνήσιο επίσης μπορούμε να πάρουμε καταναλώνοντας τις εξής τροφές: Ελαιώδεις σπόρους όπως οι ηλιόσποροι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια, χουρμάδες, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα, μπανάνες, πλήρες φύτρο σιταριού, πλήρη δημητριακά, κεχρί, καλαμπόκι, σόγια, όσπρια γενικά και ειδικά αμερικανικά φασόλια, σκόρδο, μπρόκολο και αγκινάρα.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το μαγνήσιο εμπεριέχεται μόνο σε μικρή ποσότητα στις επεξεργασμένες τροφές, αλλά και στις τροφές εκείνες για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Mea Colpa YouTube

Ενισχύστε το κανάλι mea colpa στο YouTube κάνοντας ΕΓΓΡΑΦΗ . Τζάμπα είναι και συμφέρει

Προτεινόμενα

Translate »
error: Content is protected !!
%d