26.8 C
Voula
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Ενα βάζο γεμάτο κέρματα

Εχεις παλιά κέρματα; Παλιές δραχμές, ή άλλα παλιά μεταλλικά νομίσματα που δεν χρησιμοποιείς;. Πάρε...

Διεφφεμπάχια – ένα φυτό όμορφο, γεμάτο δηλητήριο

Κάποτε η Διεφφεμπάχια ήταν πολύ της μόδας, ναι, της μόδας. Μα σε άρρωστο πήγαινες βίζιτα στο νοσοκομείο Διεφφεμπάχια θα του πήγαινες. Μα βίζιτα στη θείτσα πήγαινες, Διεφφεμπάχια θα της πήγαινες. Εγκαίνια στο κατάστημα της γειτονιας; Διεφφεμπάχια θα τους έστελνες με το ευχετήριο καρτελάκι για ‘Καλές Δουλειές’ καρφιτσωμένο στην κορδέλα περιτυλίγματος..

Το φυτό είναι όμορφο, είναι αλήθεια και είναι και αρκετά ανθεκτικό. Εκείνο όμως που και τότε μου είχε κάνει εντύπωση, είναι πως κανένας μα κανένας ανθοπώλης δεν ενημέρωνε τους αγοραστές πως το φυτό αυτό είναι επικίνδυνο. Λίγο να κόψεις από κάποιο σημείο του φυτού και πέσει έστω και λίγο από το ζουμί των φύλλων ή του κορμού στο χέρι θα νιώσεις το λιγότερο φαγούρα. Αν πάλι το παιδάκι σου βάλει στο στοματάκι του το χεράκι του το λερωμένο με το χυμό του φυτού …. δεν θέλεις να ξέρεις τι θα του συμβεί.

Η Διεφφεμπάχια (Dieffenbachia) είναι γένος τροπικού και ανθεκτικού φυτού από την Αμερική, κυρίως εσωτερικού χώρου, της οικογένειας των Αροειδών με πιτσιλωτά και οβάλ φύλλα. Τα μέλη αυτού του είδους είναι γνωστά ως φυτά εσωτερικού χώρου εξαιτίας της αντοχής τους στο λιγοστό φως. Η Ντιφενμπάχια συχνά αναφέρεται ως ο «Βασιλιάς των φυτών».

Τα κύτταρα της Διεφφεμπάχιας περιλαμβάνουν μυτερούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που ονομάζονται raphides. Εάν ένα φύλλο μασηθεί, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούν την αίσθηση καύσης στο στόμα και στο λαιμό. Απεναντίας, η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανικανότητα ομιλίας και, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, τα φυτά αυτά ονομάζονται συνήθως βουβά καλάμια(άλλες ονομασίες για τα είδη Galatea και Leopard Lily). Το μάσημα των φύλλων θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο διότι η κατάποσή τους φράζει το λάρυγγα και την κυκλοφορία του αέρα. Οι δούλοι μερικές φορές τιμωρούνταν με την τοποθέτηση της Διεφφεμπάχιας στα στόματά τους. Νεαρά παιδιά (στην ηλικία που τοποθετούν αντικείμενα στο στόμα τους) κινδυνεύουν από ασφυξία και θάνατο εάν μασήσουν τα φύλλα της Διεφφεμπάχιας. Αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Μερικές γάτες τρώνε φυτά εσωτερικού χώρου και λουλούδια, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εάν μασήσουν τα φύλλα αυτού του φυτού.

Αν τώρα αυτό το φυτό σας έχει κάνει να το λατρέψετε και θελήσετε οπωσδήποτε να το καλλιεργήσετε ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες

Εκλογή

Προτιµάτε φυτό παραφυάδες, µε πλούσιο πράσινο φύλλωµα και κυρίως χωρίς πληγές στον κεντρικό βλαστό.

Τοποθέτηση

Δροσερό ηµισκιερό µέρος, µακριά από το άµεσο ηλιακό φως και τα ρεύµατα αέρα.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλό µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρό. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιό. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικό (κάθε 2-3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειόζεται αλλαγή γλόστρας (εξαρτόται από την ανόπτυξή του) κάνουµε τα εξής:

  1. Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πότο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
  2. Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµότων της παλιός γλόστρας, αποκολλόµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δόχτυλό µας, και το βγόζουµε από τη γλόστρα.
  3. Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δόχτυλό µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Λίπασμα

Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Χώμα

Κουµαρόχωµα ή καλό κηπόχωµα µε τύρφη και καλό χωνεµένη κοπριά είναι κατάλληλο µείγµα για την ανάπτυξη του φυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: