19.2 C
Voula
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Η συνταγή για να...

Για απαλά χέρια, φτιάξτε πανεύκολα το παρακάτω μείγμα που είναι δοκιμασμένο και αποτελεσματικό: ...

Γαλλικό μανικιούρ – 12...

Αν σας αρέσει το Γαλλικό μανικιούρ, σας έχουμε 12 παραλλαγές. Παραλλαγές για πολλές και...

Αντήνορας ο Τρωαδίτης – Ποιος ήταν;

Αν τον είχαν ακούσει ...

Ο Αντήνορας, ήταν ο σοφός Τρωαδίτης, που είχε συμβουλέψει τους συμπατριώτες του να επιστρέψουν στους Αχαιούς την ωραία Ελένη, για να σταματήσει ο πόλεμος. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν και έτσι οι μάχες συνεχίστηκαν. Κατά τη διάρκειά τους μάλιστα ο Αντήνορας έχασε 11 παιδιά.

Οι Αχαιοί εκτίμησαν τη σοφία και τις καλές προθέσεις του και γι’ αυτό δεν πείραξαν το σπίτι του, όταν μπήκαν νικητές στην Τροία. Ο ίδιος ο Αντήνορας έφυγε μετά το τέλος του πολέμου για την Ιταλία, όπου ίδρυσε μια πόλη, που ονομάστηκε Πατάβιο.

Ο σοφός αυτός άντρας ήταν αδελφός της γυναίκας του Πρίαμου Εκάβης και σύζυγος της Θεανώς.

Η Βικιπαίδεια για τον Αντήνορα

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αντήνωρ αναφέρεται κυρίως ένας Τρωαδίτης, γιος της Κλεομήστρας και του Αισυήτη ή του Ικετάονα ή και του βασιλιά Λαομέδοντα.

Ο μύθος

Η αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα είχε σύζυγο την πριγκίπισσα Θεανώ, ιέρεια της Αθηνάς και κόρη της βασίλισσας Εκάβης. Μαζί είχαν πολλά αγόρια (11 κατά τον Όμηρο), τα περισσότερα από τα οποία σκοτώθηκαν στον Τρωικό Πόλεμο. Για τους Τρώες ήταν ό,τι ο Νέστορας για τους Έλληνες (Συμπόσιο του Πλάτωνα 221c), δηλαδή ένας συνετός γέροντας που έδινε συμβουλές, υπερασπιστής του δικαίου. Στην Ιλιάδα αποκαλείται «πεπνυμένος» (σώφρονας). Συμβούλευσε τους Τρώες να επιστρέψουν στους Ατρείδες την Ωραία Ελένη και τους θησαυρούς της (Ιλιάδα Η 350-351, Γ 205 κ.ε.). Ο Αντήνορας και ο Πρίαμος πήγαν στο στρατόπεδο των Αχαιών πριν τη μονομαχία Μενελάου και Πάρη για διαπραγματεύσεις. Κατά τη «Μικρή Ιλιάδα» του Λέσχη, ο Οδυσσέας κατά τη νυχτερινή μάχη για την άλωση της Τροίας αναγνώρισε τον τραυματισμένο γιο του Αντήνορα και τον τράβηξε ζωντανό μακριά από τη μάχη.

Οι νεότεροι μύθοι εμφανίζουν τον Αντήνορα ως προδότη της πατρίδας του, της Τροίας. Αναφέρουν ότι, μετά την άλωση της Τροίας, ο Αγαμέμνονας θυμήθηκε τη φιλική στάση του Αντήνορα και κρέμασε στη θύρα του σπιτιού του ένα δέρμα από λεοπάρδαλη ως σημάδι ότι το σπίτι δεν έπρεπε να πειραχθεί. Στους Δελφούς ο Πολύγνωτος είχε ζωγραφίσει την οικογένεια του Αντήνορα να ετοιμάζεται για αποδημία: τον Αντήνορα, τη Θεανώ, τρία από τα παιδιά τους (τον Γλαύκο, τον Ευρύμαχο και την Κρινώ) μαζί με υπηρέτες που φόρτωναν κιβώτιο σε υποζύγιο. Λέγεται ακόμα ότι ο Αγαμέμνονας του έδωσε τα μισά κτήματα του Πριάμου και ανέθεσε τη βασιλεία της Τροίας σε ένα γιο του. Επίσης, ότι σε συνεννόηση με την Ελένη άνοιξε στον Νεοπτόλεμο τις Σκαιές Πύλες, άνοιξε τον Δούρειο Ίππο και έδωσε στον Οδυσσέα και τον Διομήδη το ιερό Παλλάδιο, που προστάτευε την Τροία. Συνακόλουθα, στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, η Antenora είναι ο κύκλος της Κολάσεως που προορίζεται για τους προδότες.

Οι γιοι του Αντήνορα, οι Αντηνορίδες, πήγαν με την Ελένη στην Κυρήνη, όπου εγκαταστάθηκαν, ή στη Θράκη, ή στην Ιλλυρία και τη βόρειο Ιταλία, μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο. Νεότερες παραδόσεις ωστόσο αναφέρουν ότι παρέμειναν στην Τροία και ίδρυσαν νέο κράτος, αλλά διώχθηκαν από τον Αινεία.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ MeaColpa

7,438ΥποστηρικτέςΚάντε Like
246ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,018ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
107,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Covid - 19

Greece
5,951,892
Total confirmed cases / Εχουν ασθενήσει συνολικά
Updated on 31 March 2023 15:35

Το σχόλιό σας μας ενδιαφέρει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.