Οι ισοφλαβόνες της σόγιας (ανάμεσά τους η γενιστεΐνη, η δαϊδζενίνη και η γλεκετεΐνη) εμποδίζουν τη διέγερση των καρκινικών κυττάρων από τις σεξουαλικές ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη). Επίσης καταστέλλουν την αγγειογένεση. Οι Ασιάτισσες που τρώνε σόγια από τα εφηβικά τους χρόνια εμφανίζουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, και ακόμη και όταν εμφανίσουν τη νόσο, όγκοι τους είναι συνήθως λιγότερο επιθετικοί και οι ίδιες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Προσοχή: τα συμπληρώματα ισοφλαβονών (σε μορφή χαπιού) έχουν συνδεθεί με την επιδείνωση ορισμένων καρκίνων του μαστού. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη σόγια όταν λαμβάνεται κανονικά ως τροφή
Επιπλέον: σε πολλές περιοχές του κόσμου σήμερα καλλιεργείται γενετικά τροποποιημένη σόγια. Η επίδραση αυτών των φυτών στην ανάπτυξη του καρκίνου είναι άγνωστη. Ετσι εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε οργανική, μη γενετικά τροποποιημένη σόγια
Αλληλεπίδραση ανάμεσα στη σόγια και το Taxol (Πακλιταξέλη)
Εχει διαπιστωθεί ότι η γενιστεΐνη της σόγιας μπορεί να παρεμποδίσει τη δράση του Taxol. Οσο περιμένουμε επιβεβαίωση αυτής της αλληλεπίδρασης από μελέτες σε ανθρώπους, καλό είναι να μην καταναλώνονται τροφές βασισμένες στη σόγια στη διάρκεια χημειοθεραπείας με Taxol (Σταματήστε αρκετές μέρες πριν και αρχίστε πάλι αρκετές μέρες μετά την αγωγή.)
Συστάσεις χρήσης: αντικαταστήστε τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα με γάλα σόγιας ή γιαούρτι σόγιας στο πρωινό.
Η σόγια και τα φασόλια μουνγκ μαγειρεύονται όπως τα μπιζέλια ή τρώγονται με τη μορφή βλασταριών. Επίσης μπορείτε να τρώτε τόφου, τέμπε και μίσο. Το τόφου τρώγεται ωμή ή μαγειρεμένο. Παίρνει τη γεύση των άλλων συστατικών _ κρεμμύδι, σκόρδο, κάρι κτλ. – ή της σάλτσας με την οποία μαγειρεύεται στο γουόκ ή το τηγάνι. Μπορείτε επίσης εύκολα να το προσθέσετε σε σούπες. Είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρων πρωτεϊνών που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας.